28
ΦΕΒ

Ισπανία: Το Κατάρ πετάει "σωσίβιο" 300 εκ. ευρώ στις cajas


Την πρόθεση του Κατάρ να διαθέσει 300 εκατομμύρια ευρώ στα ισπανικά ταμιευτήρια, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ο οποίος επισκέφθηκε ήδη την Ντόχα.

Οι ισπανικές cajas καλύπτουν περίπου το 40% του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία και είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» καθώς έχουν δώσει πολλά δάνεια στον κτηματομεσιτικό τομέα, ο οποίος κατέρρευσε μέσα στο 2008.

Ο πρωθυπουργός Θαπατέρο σχολίασε ότι «η Ντόχα εμπιστεύεται την ισπανική οικονομία», δίνοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον καταριότη ομόλογό του σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ αλ Τάνι.


Το Κατάρ θα αποφασίσει μέσα σε δέκα μέρες, σε ποιά ακριβώς ταμιευτήρια θα επενδύσει τα πετρο-δολάριά του, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Ελ Μούντο.


Από την πλευρά της, η εφημερίδα Ελ Παΐς αναφέρει σήμερα στην ιστοσελίδα της ότι "πετρο-δολάρια του Κατάρ --σε συνεργασία με τη Μαδρίτη-- θα επενδυθούν και στη Λατινική Αμερική".

Όλες αυτές οι συμφωνίες, θα μονογραφηθούν τον Απρίλιο, οπότε θα επισκεφθεί επίσημα τη Μαδρίτη ο καταριότης εμίρης, Εμίρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι.

Moody's: Περίπου 50 δις ευρώ χρειάζονται οι ισπανικές τράπεζες

Το ποσό των 50 δις ευρώ θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, σύμφωνα με τον οίκο Moody's. Πρόκειται για αύξηση των εκτιμήσεων του οίκου που στα τέλη του 2010 έκανε λόγο για 17 δις ευρώ, ενώ και η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά πως το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι στα 20 δις ευρώ.

«Πιστεύουμε πως η εμπιστοσύνη στις αποταμιευτικές ισπανικές τράπεζες θα αποκατασταθεί πλήρως μόλις οι προβληματικές εκθέσεις μεταφραστούν σε απώλειες και η επάρκεια των κεφαλαίων περάσει από σοβαρό έλεγχο», αναφέρει ο οίκος.
Produced by