01
ΜΑΡ

Ε.Ε: Διαβουλεύσεις για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τη Λιβύη


Διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες διενεργεί ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, διερευνώντας την υλοποίηση της ιδέας του προέδρου Σαρκοζί για τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη Λιβύη.

Την ιδέα, κατά ορισμένες πληροφορίες, υποστηρίζουν οι ηγέτες της Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ η Γερμανία είναι αντίθετη. Εκπρόσωπος της βαρώνης Άστον δήλωσε πως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επίσης, συμμερίζεται την ανάγκη σύκλησης μιας συνόδου, η οποία "αν είναι να συγκληθεί, θα έπρεπε αυτό να γίνει σύντομα". Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε, πάντως, πως οργανωτικά για τη σύγκληση μιας συνόδου κορυφής απαιτείται ένα τριήμερο και παρατήρησε πως ήδη στο πρόγραμμα των ηγετών υπάρχει εγγεγραμμένη η σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (11 Μαρτίου), των 27 (24-25 Μαρτίου) και οι σύνοδοι Κορυφής του Ε.Λ.Κ. και του Σοσιαλιστικού κόμματος (4 Μαρτίου).

Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο Βαν Ρόμπεϊ. Πάντως το θέμα ανακινείται δυό μέρες μετά από τις κυρώσεις στον Μ.Καντάφι και τον στενό του κύκλο που επεβλήθησαν με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι στο αίτημα της Ιταλίας, να υπάρξει συνδρομή των εταίρων στην περίπτωση εκδήλωσης μεταναστευτικής πίεσης από τη Λιβύη, δεν υπήρξε συνέχεια από πλευράς ΕΕ. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης που συζήτησαν το θέμα υπήρξαν επιφυλακτικοί στην ανάλυση του Ιταλού συναδέλφου τους.

"Προς το παρόν δεν έχουμε δεί Λίβυο να έρχεται στην ΕΕ", σημείωσε η αρμόδια επίτροπος Σ.Μάλμστρομ. "Είδαμε Λίβυους να πηγαίνουν στην Αίγυπτο και στην Τυνησία" συμπλήρωσε, ενώ και ο προεδρεύων του συμβουλίου, υπουργός της Ουγγαρίας συνέστησε "να μην ζωγραφίζουμε στον τοίχο τον διάβολο πριν εμφανιστεί"...

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι από τη Λιβύη αναχώρησαν κάπου 100.000 πολίτες και σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν στη χώρα περί τους 500 Ευρωπαίους πολίτες, που τελικά δήλωσαν πως θέλουν να απομακρυνθούν. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σχετικά, πως πάντα είναι δύσκολο να διευκολύνεις τους ανθρώπους, όταν αυτοί αλλάζουν συχνά άποψη.

Produced by