01
ΜΑΡ

Αναβαθμίζει εκτιμήσεις για την ανάπτυξη η Κομισιόν


Τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη το 2011, αναβάθμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , ενώ υπογράμμισε ότι οι υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο και τα βασικά εμπορεύματα θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό πάνω από το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ .

Σύμφωνα με την Κομισιόν , το ΑΕΠ στην περιοχή της ευρωζώνης μπορεί να ενισχυθεί 1,6% το 2011, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του 1,5%. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,2% αυτή τη χρονιά, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 1,8%.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «μετά από μία ισχυρή ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2010, η ανάπτυξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, επιβραδύνθηκε», κάτι το οποίο, όπως είπε ο Επίτροπος, ήταν αναμενόμενο, λόγω της άρσης των μέτρων για την στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2011, η Επιτροπή προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος τόσο στην ΕΕ, όσο και στην ευρωζώνη και οι εκτιμήσεις της για το 2011 είναι περισσότερο αισιόδοξες σε σύγκριση με αυτές που δημοσιοποίησε το προηγούμενο εξάμηνο. Σύμφωνα με την Επιτροπή η ανάκαμψη στην ΕΕ ενισχύεται κυρίως από την άνοδο της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το κλίμα αβεβαιότητας παραμένει ισχυρό, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ παρουσιάζουν σημαντικές ανισότητες. 

Πτώση των spreads "βλέπει" ο Olli Rehn

 Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν παρουσιάζοντας σήμερα από τις Βρυξέλλες τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας δήλωσε πως είναι λογικό να αναμένεται πτώση των "σπρεντς" των χωρών του ευρώ μέσα στο 2011.

Άφησε επίσης να εννοηθεί, ερωτηθείς για την Ιρλανδία , ότι το θέμα των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων.

Ερωτηθείς τέλος σε ποια επίπεδα εκτιμά η Επιτροπή ότι θα κινηθούν το 2011 οι τιμές του πετρελαίου προσδιόρισε τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Produced by