01
ΜΑΡ

Αρνητικό "γύρισμα" στην Wall Street(upd)


Αρνητικό γύρισμα καταγράφουν δείκτες  της αμερικάνικης κεφαλαιαγοράς μετά την  ομιλία του προέδρου της Fed, Ben Bernanke ,  ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την αμερικανική οικονομία. Αρνητικά επιδρά στις αμερικανικές αγορές και το νέο άλμα του πετρελαίου. Ειδικότερα H έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη και οι διαδηλώσεις που ετοίμαζαν οπαδοί της αντιπολίτευσης στο Ιράν ωθούν το πετρέλαιο πάνω από τα 98 δολάρια το βαρέλι.

Ο Dow Jones Industrial Average σημειώνει πτώση  0,30% στις 12.190 μονάδες, ο Standard & Poor’s 500 σημειώνει πτώση κατά 0,45% στις 1.321 μονάδες και ο Nasdaq 100 καταγράφει απώλειες 0,50 % στις 2.768 μονάδες.

Bernanke: Καθησυχαστικός για πληθωρισμό, επιφυλακτικός για οικονομία

Δεν φαίνεται να ανησυχεί για τον πληθωρισμό ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, εκτίμησε πως η ξέφρενη κούρσα των τιμών του πετρελαίου είναι είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Πάντως προειδοποίησε πως εάν διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, η Fed είναι έτοιμη να αναλάβει δράση.

Σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πρόεδρος της Fed δεν έκανε σαφής δηλώσεις για το ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινήσεις, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σχετικά με την ανεργία , δήλωσε, επίσης, πως "βλέπουμε κάποια αισιοδοξία για την αγορά εργασίας κατά τα προσεχή τρίμηνα", δήλωσε ο Bernanke.

Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την πορεία της αμερικάνικής οικονομίας, παρά τα σημάδια βελτίωσης. "Μέχρι να δούμε μια συνεχή περίοδο της δημιουργίας θέσεων εργασίας, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως η ανάκαμψη έχει πραγματικά εγκατασταθεί", τόνισε ο κ. Bernanke.

ΗΠΑ: Σε υψηλά 7 ετών ο μεταποιητικός ISM,πτώση στις κατασκευαστικές δαπάνες

Υποχώρησαν κατά 0,7% οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Υπ.Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση κατά 0,1% στις κατασκευαστικές δαπάνες. Οι δαπάνες τον Δεκέμβριο σημείωσαν αναθεωρημένη πτώση κατά 1,6% ενώ προηγούμενη εκτίμηση ήταν στο 2,5%.
Άλμα κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης ISM στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα ενισχύθηκε στο 61,4%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2004. Ο κλάδος της μεταποίησης σημειώνει ανάπτυξη για 19 συνεχείς μήνες. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση του δείκτη ISM στο 61%.

Produced by