01
ΜΑΡ

Bernanke: Καθησυχαστικός για πληθωρισμό, επιφυλακτικός για οικονομία


Δεν φαίνεται να ανησυχεί για τον πληθωρισμό ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke , ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, εκτίμησε πως η ξέφρενη κούρσα των τιμών του πετρελαίου είναι είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Πάντως προειδοποίησε πως εάν διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, η Fed είναι έτοιμη να αναλάβει δράση.

Σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πρόεδρος της Fed δεν έκανε σαφής δηλώσεις για το ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινήσεις, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σχετικά με την ανεργία , δήλωσε, επίσης, πως "βλέπουμε κάποια αισιοδοξία για την αγορά εργασίας κατά τα προσεχή τρίμηνα", δήλωσε ο Bernanke.

Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την πορεία της αμερικάνικής οικονομίας, παρά τα σημάδια βελτίωσης. "Μέχρι να δούμε μια συνεχή περίοδο της δημιουργίας θέσεων εργασίας, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως η ανάκαμψη έχει πραγματικά εγκατασταθεί", τόνισε ο κ. Bernanke.

Produced by