02
ΜΑΡ

Επιμένει ο φόβος στις αγορές της Ευρώπης


Πιέσεις δέχονται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το αργό σκαρφάλωσε νωρίτερα και πάλι πάνω από τα $100 το βαρέλι, με την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή να παραμένει έκρυθμη, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για εκτόξευση του πληθωρισμού.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρούσε 0,42% στις 5.910 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωνε πτώση 0.64% στις 4.041 μονάδες και στην Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραφε απώλειες 0,45% στις 7.190 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε 0,7% στις 282,58 μονάδες στο Λονδίνο.

Εν τω μεταξύ sell off κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να κλείνει με απώλειες άνω του 2%. Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων και οι αγορές της Μέσης Ανατολής, με τον δείκτη DFM στο Ντουμπάι να υποχωρεί 3,5% και τον TASI Index στη Σαουδική Αραβία να σημειώνει πτώση 5,1%.

Πτώση 1,5% σημειώνει η μετοχή της γαλλικής Carrefour, ενώ η βρετανική ITV ενισχυόταν 4%.

Αύξηση 28% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered το 2010, άνοδος η οποία οφείλεται στην μείωση των επισφαλών δανείων.

Ξεπέρασε τα $100 το βαρέλι και πάλι η τιμή του αργού πετρελαίου, με την ανησυχία για τις επιπτώσεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή να αναζωπυρώνεται.

Αναλυτές σχολιάζουν πως δεδομένης της ταχύτητας με την οποία τρέχουν οι εξελίξεις στην περιοχή, δεν αποκλείεται ένα νέο άλμα στην τιμή του πετρελαίου, κατά $10 ή και περισσότερο.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, άλμα 1,5% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 έχουν ενισχυθεί κατά 6,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση της τάξης του 1% σε μηνιαία βάση και 5,6% σε ετήσια

Produced by