02
ΜΑΡ

Στα ύψη πετρέλαιο, χρυσός


Ξεπέρασε τα 102 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού πετρελαίου, με την ανησυχία για τις επιπτώσεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή να αναζωπυρώνεται. Παράλληλα σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχτηκε η τιμή του χρυσού, στα 1.439 δολ. ανά ουγκιά, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, φοβούμενοι πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Επισημαίνεται πως από τις αρχές Ιανουαρίου, η τιμή του χρυσού καταγράφει άνοδο 9,5%.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου κέρδιζαν νωρίτερα έως και 2.23%, στα 101,85 δολ το βαρέλι, με τις συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράν, να ενισχύουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Αναλυτές σχολιάζουν πως δεδομένης της ταχύτητας με την οποία τρέχουν οι εξελίξεις στην περιοχή, δεν αποκλείεται ένα νέο άλμα στην τιμή του πετρελαίου, κατά $10 ή και περισσότερο.

Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την τρέχουσα αναστάτωση στην πετρελαϊκή αγορά. "Αναγνωρίζουμε ως αρνητικές τις επιπτώσεις από την πολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή στις ξένες επενδύσεις μακροπρόθεσμα, κάτι που θα οδηγήσει ακόμα και σε επιβράδυνση της διαδικασίας εξόρυξης", επισημαίνει η Barclays.

Χθες τα συμβόλαια έκλεισαν με άνοδο 2,7% στα 99,63 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008. Οι τιμές του βρίσκονται 26% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

UBS: Στα $1.500 ο χρυσός το επόμενο 6μηνο

Η Κίνα είναι ο μεγάλος αγοραστής χρυσού που οδήγησε το πολύτιμο μέταλλο σε νέα ρεκόρ το πρώτο δίμηνο του 20111, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα.

Στους 200 μετρικούς τόνους αυξήθηκαν οι αγορές χρυσού από την Κίνα το πρώτο δίμηνο του 2011, γεγονός που βοήθησε τις τιμές να σκαρφαλώσουν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS.

“Το ενδιαφέρον σχετικά με τον χρυσό τον τελευταίο μήνα, είναι ότι η Κίνα είναι ο μεγάλος αγοραστής», σχολιάζει ο Peter Hickson, στρατηγικός αναλυτής της ελβετικής τράπεζας.

Ο χρυσός, ο οποίος πέρυσι σημείωσε ράλι 30%, διαπραγματεύεται σήμερα κοντά σε νέα επίπεδα ρεκόρ στα $1.434,93/ουγγιά.

«Είναι φανερό ότι ο χρυσός είναι ελκυστικός, και πως όσο πιο πολύ ανησυχούν οι επενδυτές για τον πληθωρισμός και τις ταραχές στη Μέση Ανατολή, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η τιμή του», σχολιάζει ο αναλυτής της UBS. «Οι τιμές θα μπορούσαν να ενισχυθούν μέχρι και τα $1.500/ουγγιά μέσα στο επόμενο εξάμηνο», προβλέπει.

Credit Suisse: Αναμένει πτώση του αργού κάτω από τα 100 δολάρια/βαρέλι

Πτώση στην τιμή του αργού κάτω από τα 100 δολάρια/ βαρέλι καθώς η Σαουδική Αραβία απελευθερώνει τις προμήθειες της από τα αποθέματα και μειώνεται η ζήτηση, προβλέπει η Credit Suisse.

Η αύξηση στις τιμές είναι «διαχειρίσημες» και οι κεντρικές τράπεζες είναι απίθανο να αυξήσουν τα επιτόκια μόνο εξαιτίας της ανόδου της τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο Andrew Garthwaite, αναλυτής της Credit Suisse. Εάν όμως υπάρξει ράλι που θα οδηγήσει την τιμή του μπρεντ άνω της τιμής των 140-150 δολάρια το βαρέλι τότε αυτό θα είναι ένα «σημαντικό σημείο» το οποίο έχει οδηγήσει ιστορικά τις αγορές σε διόρθωση του 34%, επεσήμανε.

Οι χώρες που θα ζημιωθούν από αυτό είναι οι Ινδία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Τσεχία και Πολωνία.

Ενώ, η Ρωσία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Μαλαισία και η Νορβηγία θα είναι οι πιθανές νικήτριες χώρες καθώς είναι οι καθαροί εξαγωγείς πετρελαίου.Produced by