02
ΜΑΡ

Στο "κόκκινο" η μεταβλητότητα στην Wall Street(upd)


Συνεχίζονται οι διακυμάνσεις στην Wall Street με τους αμερικανικούς δείκτες να περνούν πότε σε θετικό και πότε σε αρνητικό έδαφος. Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου ακόμα και πάνω απο τα 102 δολάρια το βαρέλι και η έκρυθιμη κατάσταση στην Λιβύη αναζωπυρώνουν τους φόβους για πληθωριστιές πιέσεις, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην αμερικανική κεφαλαιαγορά.


Ο Dow Jones Industrial Average ενισχύεται κατά 0,12% στις 12.071 μονάδες, ο Standard & Poor’s 500 σημειώνει άνοδο κατά 0,19% στις 1.308 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 100 καταγράφει κέρδη  κατά 0,33% στις 2.746 μονάδες.

Ξεπέρασε τα 101,80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού πετρελαίου, με την ανησυχία για τις επιπτώσεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή να αναζωπυρώνεται. Παράλληλα σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχτηκε η τιμή του χρυσού, στα 1.439 δολ. ανά ουγκιά, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, φοβούμενοι πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Επισημαίνεται πως από τις αρχές Ιανουαρίου, η τιμή του χρυσού καταγράφει άνοδο 9,5%


Στην μακροοικονομική ατζέντα, άνοδο κατά 217.000 σημείωσε η απασχόληση ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ADP.

Η απασχόληση στον τομέα παραγωγής των υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 202.000, ενώ η απασχόληση τον τομέα παραγωγής των προϊόντων ενισχύθηκε κατά 15.000. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο των θέσεων εργασίας κατά 200.000 και τον δείκτη ανεργίας στο 9,1%.


Bernanke: "Προσοχή στην πορεία του πληθωρισμού"


Ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke , δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεύρυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων με στόχο την τόνωση της οικονομίας, λέγοντας πως δεν θέλει να δει την οικονομία να υποτροπιάζει. Στην κατάθεσή του στην αρμόδια επιτροπή νομισματικών υποθέσεων ο Ben Bernanke δήλωσε πως «Θέλουμε να δούμε μια βιώσιμη ανάκαμψη». «Δεν θέλουμε να δούμε την οικονομία να πέσει σε μια διπλή ύφεση».

Στην συνέχεια τόνισε, πως «κοιτάμε προσεκτικά τον πληθωρισμό και την πορεία του» και δήλωσε ότι «θέλει να σίγουρος και πολύ προσεκτικός όσον αφορά τον πληθωρισμό και τους πιθανούς κινδύνους».

Beige Book,Fed: "Η οικονομία αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό"

Ορισμένοι κατασκευαστές και λιανοπωλητές αυξάνουν τις τιμές τους, βασική προϋπόθεση για να «ριζώσει» ο πληθωρισμός , σύμφωνα με την Μπεζ Βίβλο της Fed.

"Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε αρκετές περιοχές μετέφεραν το μήνυμα ότι έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις τιμές ή σχεδιάζουν να προβούν σε αύξηση των τιμών τους προσεχείς μήνες", σημειώνεται στην έκθεση.

"Η οικονομία αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό", αναφέρει η έκθεση των οικονομικών συνθηκών.

Η βιομηχανική ανάπτυξη ήταν ισχυρή και η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών σημείωσε βελτίωση.Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανακοίνωση της Μπεζ Βίβλου.
Produced by