03
ΜΑΡ

Κέρδη στις ευρωαγορές


Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη πτώση του πετρελαίου ενώ ανησυχία προκάλεσαν οι δηλώσεις του Trichet για πιθανή  αύξηση των επιτοκίων.

Οι προσδοκίες για επίλυση της κρίσης στη Λιβύη με πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου που οδηγούν σε αποκλιμάκωση τις τιμές του πετρελαίου, βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κέρδιζε 1.30% στις 5.991 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 1.02% στις 4.075 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 1.08% στις 7.258 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδιζε 0,4% στις 283,80 μονάδες στο Λονδίνο.

Στα ταμπλό, η μετοχή της Carrefour σημείωνε οριακές μεταβολές μετά την άνοδο που κατέγραψαν τα κέρδη της για το 2010. Ράλι 2,5% καταγράφει η ασφαλιστική Aviva, μετά το άλμα 44% στα κέρδη του 2010.


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για πιθανή αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας , ο επικεφαλής της ΕΚΤ , Jean-Claude Trichet.


Σε υψηλά 5ετίας ο σύνθετος PMI ευρωζώνης

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2006 ενισχύθηκε ο σύνθετος δείκτη PMI για την περιοχή της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Markit.

Ο δείκτης ενισχύθηκε στις 58,2 μονάδες από 57 μονάδες τον Ιανουάριο, ωστόσο διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από την αρχική μέτρηση των 58,4 μονάδων.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών για την ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 56,8 μονάδες το Φεβρουάριο από 55,9 τον Ιανουάριο.

Γερμανία: Σε αύξηση των λιανικών πωλήσεων οδηγεί η πτώση της ανεργίας

Άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο, καθώς η μείωση της ανεργίας ενίσχυσε την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 1,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν είχαν ενισχυθεί 0,3%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν άνοδο της τάξης του 0,5%.

Η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό 20ετίας στο 7,3% το Φεβρουάριο.

Ευρωζώνη: Στο +0,4% οι λιανικές πωλήσεις, στο +0,3% το ΑΕΠ δ΄τριμήνου

Αύξηση 0,4% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην περιοχή της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενώ είναι ενισχυμένες κατά 0,7% σε σχέση με πέρυσι, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και αμετάβλητες τις πωλήσεις σε ετήσιο επίπεδο.

Κατά 0,3% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ στο δ΄τρίμηνο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με πέρυσι ο ρυθμός ανάπτυξης «έτρεξε» με 2%.

Produced by