03
ΜΑΡ

Ευρώπη: Aνοδικά "έκλεισαν" οι δείκτες


Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την ανησυχία που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Trichet για πιθανή αύξηση των επιτοκίων. Στήριγμα προσέφεραν η πτώση της τιμής του πετρελαίου και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.


Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κέρδισε 1,52% στις 6.001 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 4.060 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 0,62% στις 7.225 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,3% στις 283,53 μονάδες στο Λονδίνο.

Στα ταμπλό, η μετοχή της Santander, της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, υποχώρησε κατά 1,7% και η μετοχή της UniCredit κατέγραψε πτώση 1,2%.


Η μετοχή της Adecco ενισχύθηκε άνω του 2%.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για πιθανή αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας , ο επικεφαλής της ΕΚΤ , Jean-Claude Trichet.


Σε υψηλά 5ετίας ο σύνθετος PMI ευρωζώνης

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2006 ενισχύθηκε ο σύνθετος δείκτη PMI για την περιοχή της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Markit.

Ο δείκτης ενισχύθηκε στις 58,2 μονάδες από 57 μονάδες τον Ιανουάριο, ωστόσο διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από την αρχική μέτρηση των 58,4 μονάδων.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών για την ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 56,8 μονάδες το Φεβρουάριο από 55,9 τον Ιανουάριο.

Γερμανία: Σε αύξηση των λιανικών πωλήσεων οδηγεί η πτώση της ανεργίας

Άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο, καθώς η μείωση της ανεργίας ενίσχυσε την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 1,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν είχαν ενισχυθεί 0,3%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν άνοδο της τάξης του 0,5%.

Η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό 20ετίας στο 7,3% το Φεβρουάριο.

Ευρωζώνη: Στο +0,4% οι λιανικές πωλήσεις, στο +0,3% το ΑΕΠ δ΄τριμήνου

Αύξηση 0,4% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην περιοχή της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενώ είναι ενισχυμένες κατά 0,7% σε σχέση με πέρυσι, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Produced by