04
ΜΑΡ

Λιβύη: Την παραίτηση Καντάφι θέτουν ως όρο οι αντικαθεστωτικοί


Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί που δημιούργησαν το Εθνικό Συμβούλιο που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, δέχονται συνομιλίες με μοναδικό θέμα την παραίτηση του Μουάμαρ Καντάφι ή την εξορία του για να σταματήσει η αιματοχυσία, δήλωσε σήμερα ένας βοηθός του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για τον Αχμεντ Ζαμπρίλ που πρόσθεσε ότι η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού θα βοηθήσει να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις κατά των ανταρτών αλλά και στην ανατροπή του Καντάφι, που αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.

"Εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν για ένα και μοναδικό θέμα: πώς θα φύγει ή θα ανατραπεί ο Καντάφι για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει για διαπραγμάτευση" είπε μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς εκ μέρους του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου.

"Το στρατιωτικό συμβούλιο στη Βεγγάζη άρχισε προετοιμασίες οργάνωσης , μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για το εάν θα κινηθούν στρατιωτικές δυνάμεις προς το δυτικό τμήμα της Λιβύης αλλά υπάρχουν προετοιμασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα για κάθε εξέλιξη τις προσεχείς ημέρες" ανέφερε καταλήγοντας η ίδια πηγή.

Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και άλλες πηγές. Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ενίσχυση του κυβερνητικού στρατού με μισθοφόρους.

Τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες από την Αίγυπτο και την Τυνησία αλλά υπάρχουν και πολλοί εργάτες άλλων εθνικοτήτων.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο για την κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου, ενώ ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα αρχίσει έρευνα εναντίον Λίβυων αξιωματούχων, που θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για "πολύ σοβαρές πράξεις" κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα El Pais.

Σύσκεψη με θέμα την κρίση στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος , Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Π. Μπεγλίτης, ο υφυπουργός Δ. Δόλλης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Ι.Α. Ζέππος.

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα δεδομένα, καθώς και οι επιχειρησιακές δραστηριότητες των νατοϊκών βάσεων στη Σούδα και το Άκτιο.

Produced by