04
ΜΑΡ

Merkel: Πρέπει να υπερασπιστούμε το ευρώ(upd)


«Πρέπει να στείλουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα για να δείξουμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα υπερασπιστούμε το νόμισμά μας και θα τηρήσουμε τις ευρωπαϊκές ευθύνες μας», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup , Jean Claude Juncker . «Πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά», είπε.

Πάντως η Γερμανίδα Καγκελάριος εξακολουθεί να προβάλει αντιστάσεις στις επίμονες εκκλήσεις για χαλάρωση των όρων δανεισμού της Ιρλανδίας, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα αναζητήσει μια συνολική λύση για τα προβλήματα της κτίσης χρέους στην ευρωζώνη .

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συναποφασίσουν ένα πειστικό πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης τον επόμενο μήνα και η προειδοποίηση της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων τον Απρίλιο δεν το αλλάζει αυτό», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

«Άσχετα με την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια , ξέρουμε πως πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι ένα κοινό πακέτο για την ευρωζώνη», υποστήριξε.


Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Enda Kenny, ο πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk και o Πρόεδρος της ΕΕ Ηerman Van Rompuy, συγκαταλέγονται μεταξύ την ηγετών που θα συναντηθούν στο Ελσίνκι.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες που προέρχονται από συντηρητικά πολιτικά κόμματα, συναντώνται την Παρασκευή στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, προσκαλεσμένοι του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών, Γιίρκι Κατάϊνεν, προκειμένου να συζητήσουν και να επιχειρήσουν να οριοθετήσουν κοινή θέση, πάνω στο πρόβλημα της σοβαρής κρίσης χρέους, που έχει ξεσπάσει στην ευρωζώνη και διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο.

Βασικό πολιτικό ζητούμενο αυτής της συνάντησης είναι να βρεθεί κοινός τόπος απέναντι σε ένα " συνολικό πακέτο " μέτρων στο οποίο θα πρέπει να καταλήξουν οι ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης στη σύσκεψη κορυφής της 11ης Μαρτίου, πριν από το Συμβούλιο των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, από 24-27 Μαρτίου, και στο οποίο πρέπει να υπογραφεί οριστική συμφωνία πάνω στο ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους.

Πάντως οι ελπίδες ότι στη συνάντηση του Ελσίνκι θα σφυρηλατηθεί κοινή θέση των ηγετών που ανήκουν στο ΕΛΚ απέναντι στα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, προσκρούουν επάνω στον ύφαλο της διαφωνίας των Γερμανών με την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ιρλανδίας, για τους όρους του δανείου των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ,για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού χρέους της Ιρλανδίας, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Εν τούτοις υπάρχουν μεταξύ των ηγεσιών και αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι τελικά θα υπάρξει οριστική συμφωνία πακέτου οικονομικών και θεσμικών μέτρων στη συνοδό κορυφής της ΕΕ, στις 24/25 Μαρτίου, που θα χαράξει τη διαχωριστική γραμμή τέλους, κάτω από τη βαθιά κρίση χρέους, που έχει ξεσπάσει εδώ και ένα χρόνο στην ευρωζώνη.Produced by