08
ΜΑΡ

Κομισιόν προς Τράπεζες: Δεχθείτε και junk!


Ηχηρή απάντηση στην υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moodys αναμένεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Bloomberg, πιθανόν να επιτραπεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τίτλους ακόμα και μια «ανάσα» από την κατηγορία junk με στόχο να μειωθούν τα κεφάλαια που κρατούν για επισφάλειες.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα μπορούν να δεχθούν ως εχέγγυα τίτλους με αξιολόγηση ΒΒΒ- απο τις Fitch και Standard and Poor’s, ή με αξιολόγηση Baa3 από τη Moody’s.

«Αυτό που εκπλήσσει είναι η διεύρυνση της λίστας των εχεγγύων ακόμα και με τιτλοποιήσεις που αξιολογούνται με ΒΒΒ- », σχολιάζει η Irina Sinclair, νομικός σύμβουλος της Allen & Overy.

Παράλληλα, σύμφωνα και πάλι με το Bloomberg, η Ελλάδα θα επιβάλει haircut 50% και θα επεκτείνει την ωρίμανση των ομολόγων της από 5 έως 10 χρόνια σε μια σειρά από αναδιαρθρώσεις του χρέους της, εκτιμούν οι επενδυτές.

«Η πρώτη αναδιάρθρωση δεν θα είναι αρκετή και θα αναγκαστούν να επανέλθουν», δηλώνει στο πρακτορείο ο Louis Gargour, επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund LNG Capital και πανελίστας του Euromoney Bond Investor Congress στο Λονδίνου, που έκανε σήμερα την πρόβλεψη για haircut 50%.
Σχεδόν και οι 400 από τους παρευρισκομένους στο πάνελ προβλέπουν ότι κάποια χώρα της Ευρώπης θα αναδιαρθρώσει τα χρέη της τα επόμενα χρόνια.

Τα credit-default swaps (τα συμβόλαια που ασφαλίζουν έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας) της Ελλάδας τοποθετούν την πιθανότητα στάσης πληρωμών στο 58% για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Produced by