09
ΜΑΡ

Αρντικό κλίμα στις ευρωαγορές(upd)


Απώλειες  καταγράφουν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων να κεντρίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Άλμα σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο στη Γερμανία. Εν τω μεταξύ, πιέσεις δέχεται η περιφέρεια καθώς αυξάνεται ραγδαία το κόστος δανεισμού στην περιοχή, με την απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου, να σκαρφαλώνει σε επίπεδα ρεκόρ.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,40% στις 5.950 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,22% στις 4.006 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη 0,15% στις 7.153 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμενε αμετάβλητος στις 281,85 μονάδες στο Λονδίνο.

Στα ταμπλό, η μετοχή της EADS κερδίζει 4,1% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η Rolls Royce ενισχύεται. Πτώση 2,3% για την Tullow Oil, ενώ στο -4,5% διαπραγματεύεται και η Alcatel-Lucent.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, άνοδο 1,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, ανακάμπτοντας από την αναθεωρημένη πτώση του Δεκεμβρίου, της τάξης του 0,6%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η άνοδος οφείλεται κυρίως στο ισχυρή ενίσχυση των κατασκευών, με την παραγωγή να ενισχύεται 36,6% μετά την πτώση του Δεκεμβρίου, η οποία οφειλόταν στις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Συρρίκνωση στα 7,1 δισ. στερλίνες παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα στη Βρετανία τον Ιανουάριο, μετά την ανοδική αναθεώρηση στα 9,7 δις. στερλίνες το Δεκέμβριο.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 8,6 δις. στερλίνες. Οι συνολικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 5,4% στα 25,1 δις. ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 4% στα 32,2 δις.

Produced by