09
ΜΑΡ

Σύννεφα σε Πορτογαλία και περιφέρεια


Σε επίπεδα ρεκόρ, από το ντεμπούτο του ευρώ, σκαρφάλωσε η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου, στο 7,7%,  καθώς επιμένει η ανησυχία για το αυξημένο κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας, μετά και το αυξημένο επιτόκιο κατά τη σημερινή κρίσιμη δημοπρασία.

Η Πορτογαλία προχώρησε σήμερα στην πώληση 2ετών ομολόγων ύψους 1 δις. ευρώ, με το επιτόκιο δανεισμού να αυξάνεται ραγδαία στο 5,993%, από 4,086% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία τον Σεπτέμβριο. Η κάλυψη διαμορφώθηκε στις 1,6 φορές από τις 1,9 φορές του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έφτασε το 5% για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών και πλέον, ενώ
η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ενισχυόταν κατά 5 μονάδες βάσης στο 5,52%, ενώ του ιρλανδικού 10ετούς ομολόγου, σημείωνε άνοδο για πρώτη φορά το τελευταίο τριήμερο.

Εν τω μεταξύ, όπως σχολιάζουν στρατηγικοί αναλυτές, οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης ανησυχούν ενόψει των stress tests των τραπεζών, μήπως οι ρυθμιστικές αρχές επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.

Όπως δήλωσε χθες ο Moritz Kraemer της Standard & Poor’s, μερικές χώρες της περιφέρειας βρίσκονται αντιμέτωπες με την υποβάθμιση, ενώ η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι μια «πιθανότητα» αν και κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ευρωζώνη .

Σύμφωνα με την Citigroup , το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού στην περιφέρεια, με την Πορτογαλία να πρέπει να εκδώσει μεγάλο ποσό χρέους, γι αυτό και υπάρχει η αίσθηση πως μπορεί να οδηγηθεί αναγκαστικά στη διάσωση.

Produced by