09
ΜΑΡ

Χρόνια πολλά S&P!!


Σαν σήμερα πριν από δυο χρόνια οι δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους διαμορφούμενοι σε χαμηλά δωδεκαετίας, ενώ από τότε «έχει σημειωθεί μια από τις δυο μεγαλύτερες επιστροφές στις τιμές σε διάστημα ογδόντα ετών», κατά την Deutsche Bank.

Τότε ο Dow έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 1997 και ο S&P 500 στο χαμηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 1996, ενώ μέσα στη διετία αυτή Dow Jones έχει κερδίσει 87%, ο Nasdaq έχει ενισχυθεί κατά 118% και ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο 95%.

Το διετές «άλμα» είναι το μεγαλύτερο για τον S&P 500 από το ράλι που επακολούθησε της λήξης του πολέμου της Κορέας και της εκλογής του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Αιζενχάουερ. Στους 18 από τους 24 μήνες ο δείκτης έχει κινηθεί’ί ανοδικά.

Ωστόσο ακόμα και μετά τον διπλασιασμό των 24 μηνών, οι επιστροφές του S&P 500 στη διετία είναι κατά 36 μονάδες χαμηλότερα από τα μέσα κέρδη του bull- market του 1962 και το ανοδικό ράλι των 730 ημερών ( χωρίς πτώση μεγαλύτερη του 20%) είναι σε αντίστιξη με το προηγούμενο ράλι των 1.407 ημερών.

Τα πέντε συνεχόμενα τρίμηνα που σημειώθηκε ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του ΑΕΠ από το 1988 έχουν κρατήσει χαμηλά τις αποτιμήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.Ο δείκτης διαπραγματεύεται στις 15.5 πάνω από τα εταιρικά κέρδη των εταιριών του, ενώ ο μέσος όρος των προηγούμενων bull-market είναι στις 19,7 φορές.

«Δεν νομίζω πως οι αποτιμήσεις είναι τραβηγμένες», αναφέρει manager της Traxis Partners LP, ενώ προσέθεσε πως η επόμενη κίνηση για τον δείκτη θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ανοδική, της τάξεως του 10- 15%.

Δεν πουλάνε

Το ότι δεν είναι ώρα να πουλήσουν πιστεύουν οι διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς αναμένεται συνέχεια του ράλι για τρίτη χρονιά.


Μάλιστα, ο Laszlo Birinyi, ιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Birinyi Associates, που συμβούλεψε τους πελάτες του προ διετίας να προχωρήσουν σε αγορές, τώρα ισχυρίζεται πως τα κέρδη θα ξεπεράσουν τις προηγούμενες ανόδους καθώς οι επενδυτές που έχασαν την πρώτη φάση του ράλι θα προσπαθήσουν να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο.

«Τέτοιου είδους ανοδικά ξεκινήματα οδηγούν σε bull market διαρκείας», υποστηρίζει ο Birinyi. «Ενώ θα υπάρξουν διορθώσεις και παύσεις, εκτιμούμε πως αυτό το bull market θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια».

«Οι αποτιμήσεις είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», αναφέρει ο Barton Biggs,ο
hedge-fund manager που είχε αγοράσει μετοχές πριν το ράλι κατά 95% του δείκτη.

«Βλέπουν» λαμπρό μέλλον

Η μια τράπεζα μετά την άλλη αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το δείκτη βαρόμετρο της αμερικάνικης κεφαλαιαγοράς.

Πλέον πρόσφατη η αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Barclays, η οποία αναμένει τον δείκτη να φτάσει ως το τέλος του έτους στις 1.450 μονάδες από τις 1.420.

Ο Barry Knap στρατηγικός αναλυτής της τρίτης μεγαλύτερης βρετανικής τράπεζας, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη/μετοχή των εταιρειών του δείκτη, στα $93 από $91, επικαλούμενος τα καλύτερη των εκτιμήσεων κέρδη στο δ΄τρίμηνο και την αυξημένη αισιοδοξία, σχετικά με τα περιθώρια του χρηματοοικονομικού κλάδου.

«Είμαστε πιο αισιόδοξοι από ότι έχουμε υπάρξει κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας», σχολιάζει ο Knapp.

Να σημειωθεί ότι φέτος, ο δείκτης –βαρόμετρο, έχει κερδίσει 5,7%.

Η Credit Suisse προχώρησε σε αναβάθμιση του ετήσιου στόχου ενώ παράλληλα συμβουλεύει τους επενδυτές να τηρούν θέσεις overweight στα χρηματιστήρια. Ο ελβετικός οίκος αναμένει τις αποδόσεις διεθνώς να διαμορφωθούν στο 11% μέχρι τα τέλη του 2011.

Ειδικότερα, η Credit Suisse, αναβάθμισε την στόχο για τον S&P 500 στις 1.450 μονάδες, έναντι 1.350 μονάδων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, Παράλληλα, διατηρεί σταθερή την εκτίμησή της ότι ο S&P 500 θα βρίσκεται στις 1.350 μονάδες στα μέσα της χρονιάς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχουν τέσσερις λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην διόρθωση τις αγορές:

1. Να απογοητεύσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη λύση τους για την ευρωπαϊκή κρίση.

2. Να βελτιωθεί περαιτέρω η επενδυτική ψυχολογία

3. Οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να διαμορφωθούν άνω του 2%

4. Να υπάρξει σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων

Η UBS, αναβάθμισε την τιμή στόχο για την πορεία του Standard & Poor’s 500 για το 2011 κατά 100 μονάδες στις 1.425 μονάδες αφού οι προοπτικές της οικονομίας και κέρδη των εταιριών σημειώνουν βελτίωση. Η νέα τιμή στόχος θα σημαίνει ράλι 13% για το 2011 και 8,7% άνω της τιμής κλεισίματος στις 4 Φεβρουαρίου. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για 1.325 μονάδες.Ψήφο εμπιστοσύνης στις αμερικανικές μετοχές έδωσε και ο Robert C. Doll, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής στρατηγικής μετοχικών επενδύσεων (Chief Equity Strategist for Fundamental Equities) της BlackRock.

Ειδικότερα ο κ. Doll αναμένει διψήφιο ποσοστό κερδών για τις αμερικανικές μετοχές το 2011, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που δεν έχει συμβεί για διάστημα μεγαλύτερο από μία δεκαετία Ο R. Doll πιστεύει ότι τη νέα χρονιά, οι επενδυτές θα αρχίσουν να στρέφονται σε λιγότερο ασφαλή προϊόντα γενικά, και σε μετοχικούς τίτλους ειδικότερα, καθώς θα συνεχίζεται η πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, το μοντέλο ανάπτυξης θα αποκτά πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα αποκαθίσταται, και η Ουάσινγκτον θα είναι λιγότερο εχθρική προς τις χρηματιστηριακές αγορές. “Μέχρι το τέλος του 2011, ο δείκτης S&P 500 θα βρίσκεται επάνω από τις 1.350 μονάδες, στόχος ο οποίος αντανακλά την εκτίμηση πως οι αγορές θα κινηθούν τουλάχιστον σε συνάρτηση με την άυξηση των εταιρικών κερδών,” δήλωσε ο Doll.


Άννα Αραμπατζή
Produced by