10
ΜΑΡ

Νέο χτύπημα Moody’s, υποβάθμισε την Ισπανία


Μετά την υποβάθμιση σοκ της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ξαναχτυπά, προχωρώντας στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα σε Aa2, με αρνητικές προοπτικές, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου.

Ο οίκος αναμένει ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου της χώρας θα κοστίσει περισσότερο από ότι υπολογίζεται, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους.

Παράλληλα η Moody’s παραμένει ανήσυχη σχετικά με το κατά πόσο η κεντρική κυβέρνηση θα καταφέρει να επιτύχει την απαιτούμενη δομική βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι δαπάνες τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο oίκος, ο οποίος ανακάλεσε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο την αξιολόγηση "Aaa" της Ισπανίας, είχε προειδοποιήσει δύο μήνες αργότερα σχετικά με το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης εξαιτίας των "αυξημένων αναγκών αναχρηματοδότησης", που αντιμετωπίζει η χώρα.

Παρά ταύτα, ακόμη και με την διαβάθμιση Aa2 που κατέχει σήμερα, η Ισπανία παραμένει εντός των θεμιτών πλαισίων, για επενδυτικούς σκοπούς.


Produced by