10
ΜΑΡ

"Μικρό καλάθι" κρατούν για τη Σύνοδο


Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις γύρω από το μηχανισμό διάσωσης υπερχρεωμένων κρατών στη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, και συγκεκριμένα τον Οtto Fricke, ειδικό σε θέματα προϋπολογισμού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού της Καγκελαρίου Angela Merkel, «οι αγορές έχουν ήδη καταλάβει πως δεν πρόκειται να υπάρχουν ιδιαίτερες αποφάσεις αύριο».

«Mία συμβιβαστική λύση πρόκειται να προκύψει στην σύνοδο κορυφής στις 24/25 Μαρτίου», εκτίμησε ο Fricke.

Παράλληλα, ανάλογες δηλώσεις έκαναν και άλλοι Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Παρασκευής θα βρεθεί το προτεινόμενο από το Βερολίνο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, είπαν οι αξιωματούχοι.

Σε ό,τι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, η Καγκελάριος Angela Merkel επιμένει να αποτελεί την έσχατη λύση για τα υπερχρεωμένα κράτη, ενώ δεν εξετάζονται μέτρα παρέμβασής του στην αγορά ομολόγων, συμπλήρωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι. Η Γερμανία απορρίπτει την αγορά ομολόγων από το μηχανισμό διάσωσης στην δευτερογενή αγορά, είπαν.

Αναμένεται καταρχήν Συμφωνία

Σε καταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αναμένεται να καταλήξουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης στην αυριανή Σύνοδο των χωρών του Ευρώ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τονίζει: «Εύχομαι να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου». Ο Χ. Ρόμπεϊ σημειώνει, ακόμη, ότι η συζήτηση των «17» θα επικεντρωθεί στο «συντονισμό των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» και πως ο ίδιος μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο θα παρουσιάσουν στους «17» τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι, το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπέι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι «ηπιότερο» σε σχέση με την αρχική πρόταση που παρουσίασαν το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς δεν περιλαμβάνει τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών χωρών της ΕΕ, όπως την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της ΑΤΑ των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Σύμφωνο που αναμένεται να εγκρίνουν αύριο οι «17» θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα μετονομαστεί σε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, «τις υπόλοιπες πτυχές της συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην επιστολή του, ζητά από τους «17» να αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την τελευταία τους συνάντησή στις 4 Φεβρουαρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι επιθυμεί «να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 17 ηγέτες των χωρών του Ευρώ, αναμένεται αύριο να καταλήξουν σε μία «κοινή δήλωση», η οποία θα αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της λύσης, αναμένεται να αποσαφηνίσει το Συμβούλιο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, η τρίτη κατά σειρά στην ιστορία του ευρώ, θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.Produced by