10
ΜΑΡ

Πτωτικό σκηνικό στις ευρωαγορές


Στη σκιά των δημοσιονομικών ανησυχιών ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από τον οίκο Moody’s.

Πιέσεις ασκήθηκαν και από έλλειμμα στο Κινέζικό εμπορικό ισοζύγιο.


Με πτώση 1,55% τερμάτισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 5.845 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 0,75% στις 3.963 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση 0,96% στις 7.063 μονάδες.

Απώλειες 1,2% σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, στις 277,88 μονάδες.

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού της στερλίνας στο 0,5% η Bank of England, όπως ήταν αναμενόμενο. Η ΒοΕ δεν προχώρησε σε αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 200 δισ. στερλινών.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα σε Aa2, με αρνητικές προοπτικές, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου, επικαλούμενος τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας και την ικανότητα της κυβέρνησης να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά.

Βρετανία: Ενίσχυση σε μεταποίηση και βιομηχανική παραγωγή

Άνοδο 1% σημείωσε η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα., τον Ιανουάριο στη Βρετανία, σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια ενισχύθηκε κατά 6,8%.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων ανέμεναν ενίσχυση 0,8% σε μηνιαία βάση. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,5%, με τους οικονομόγους να αναμένουν άνοδο 0,4%.

Γερμανία: Πτώση 1% στις εξαγωγές Ιανουαρίου

Υποχώρησαν κατά 1% οι εξαγωγές στην Γερμανία τον Ιανουάριο μετά από άνοδο τους δύο προηγούμενους μήνες. Οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση κατά 1% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο όπου είχαν σημειώσει άνοδο κατά 0,5%.

Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για αύξηση των εξαγωγών κατά 0,7%. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όπου είχαν υποχωρήσει κατά 2,6%.

Produced by