11
ΜΑΡ

Κρίσιμη Σύνοδος για το μέλλον της ευρωζώνης


Κοινή ανακοίνωση για την Ιρλανδία , την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα εκδώσουν στη σημερινή σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, στο κοινό ανακοινωθέν θα χαιρετίζουν τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Πορτογαλία.

Παράλληλα, πιθανολογείται πως με την ανακοίνωση θα ζητάται από την Ελλάδα η επιτάχυνση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα δεν θα πετύχει τους στόχους της. Όσον αφορά τον έλληνα πρωθυπουργό, «η ανακοίνωση θα του προσφέρει μεγάλη στήριξη και στις προσπάθειές του να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα ζητηθούν επιπρόσθετες δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές για το τρόπο εφαρμογής του σχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ ευρώ».

Εν τω μεταξύ, σε καταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αναμένεται να καταλήξουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Γ. Παπανδρέου: Στο επίκεντρο των αποφάσεων η Ελλάδα

"Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των αποφάσεων που θα λάβουμε σήμερα -- πρώτα απ' όλα για την κρίση στην ευρωζώνη και δεύτερον φυσικά για την Βόρεια Αφρική -- και στα δύο μέτωπα η Ελλάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
"Όσον αφορά την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη , είμαστε σε καλό δρόμο με το πρόγραμμά μας. Εμείς, έχουμε αναλάβει την ευθύνη, με επίπονες θυσίες, να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, αλλά τώρα χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές αποφάσεις, ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις, για να ηρεμήσουμε τις αγορές". 

Juncker: Δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης της φερεγγυότητας της Ελλάδας

Ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητείται η φερεγγυότητα της Ελλάδας, καθώς η χώρα έχει εξασφαλισμένη οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε και το ΔΝΤ. "Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει", δήλωσε ο Juncker σε δημοσιογράφους νωρίς σήμερα, προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ και της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, δήλωσε: "Είναι ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό οι χώρες της Ευρώπης να επιδείξουν πολιτική θέληση, να δείξουν φιλοδοξία" .

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τονίζει:
 
«Εύχομαι να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου». Ο Χ. Ρόμπεϊ σημειώνει, ακόμη, ότι η συζήτηση των «17» θα επικεντρωθεί στο «συντονισμό των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» και πως ο ίδιος μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο θα παρουσιάσουν στους «17» τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι, το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπέι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι «ηπιότερο» σε σχέση με την αρχική πρόταση που παρουσίασαν το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς δεν περιλαμβάνει τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών χωρών της ΕΕ, όπως την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της ΑΤΑ των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Σύμφωνο που αναμένεται να εγκρίνουν οι «17» θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα μετονομαστεί σε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, «τις υπόλοιπες πτυχές της συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην επιστολή του, ζητά από τους «17» να αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την τελευταία τους συνάντησή στις 4 Φεβρουαρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι επιθυμεί «να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 17 ηγέτες των χωρών του Ευρώ, αναμένεται να καταλήξουν σε μία «κοινή δήλωση», η οποία θα αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της λύσης, αναμένεται να αποσαφηνίσει το Συμβούλιο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

ΛΙΒΥΗ

Να παραδώσει άμεσα την εξουσία ζήτησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ σήμερα από το συνταγματάρχη Καντάφι, υπογραμμίζοντας πως ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.

«Ο Καντάφι πρέπει να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη, που ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των "27".

Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν επίσης την πρόθεση της ΕΕ να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων «με κάθε μέσο» και τόνισαν ότι το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για την ΕΕ και ότι οι επαφές μαζί του θα συνεχιστούν.

Οι "27" δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX αλλά και να ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις τους με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου που βαδίζουν στην οδό της δημοκρατίας.

Αναφερόμενος, τέλος στο τί μέλει γενέσθαι στη Λιβύη, ο πρόεδρος της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ανατροπή ενός δικτάτορα δεν σημαίνει και το άνοιγμα του δρόμου για τη δημοκρατία.


Μέρκελ: «Σκεπτική» απέναντι σε στρατιωτική παρέμβαση

«Σκεπτική» είναι η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ , απέναντι στην ιδέα μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Λιβύη προς το παρόν.

«Δοθείσης της σημερινής κατάστασης δε βλέπω μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση» πρόσθεσε η καγκελάριος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από συνάντηση ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η ΕΕ συμφωνεί ότι ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, καθώς και ότι οι κυρώσεις εναντίον του όπως το πάγωμα των λογαριασμών του, αναμένεται να δείξουν στον Λίβυο ηγέτη ότι δεν έχει πλέον την υποστήριξη της Ευρώπης.

«Κάθε ημέρα υπάρχει μία νέα κατάσταση» δήλωσε.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε από την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης.

«Αυτό το καθεστώς συνεχίζει να συγκεντρώνει τεράστια ποσά χρημάτων, και από το πετρέλαιο και πρέπει να εξετάσουμε αυτό το ζήτημα. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα αλλά η διεθνής κοινότητα πρέπει να το εξετάσει" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας».
Δηλώσεις πριν τη Σύνοδο


Αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ενεργοποιηθεί ιδιαίτερα στις ανθρωπιστικές προσπάθειες να εκκενωθούν πολλοί ξένοι πολίτες -- δεκάδες χιλιάδες ξένοι πολίτες, για την ακρίβεια- από την Λιβύη προς τις πατρίδες τους και ακόμη και σήμερα είχαμε μια επιτυχημένη συνεργασία με τους Ολλανδούς για να τους βοηθήσουμε να απελευθερώσουν τρία μέλη των ενόπλων δυνάμεών τους και να τους μεταφέρουμε πίσω στην Ολλανδία. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό σήμερα η ΕΕ να λάβει αποφάσεις-- ιστορικές αποφάσεις θα έλεγα-- τόσο σε θέματα του χρηματοοικονομικού κλάδου, θέματα της ευρωζώνης και φυσικά για την Βόρεια Αφρική και τη Λιβύη".

Tην ίδια ώρα ο Juncker σημείωσε: " Ο (Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ) Καντάφι πρέπει να γνωρίζει ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει να αποχωρήσει. Καλό θα ήταν οι Ευρωπαίοι να μιλούσαν για να μέτρα που θέλουν να αποφασίσουν κατά την συνεδρίαση και όχι μία ημέρα πριν".

Σύμφωνα με τον D. Cameron: "Οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να επιδείξουν ενότητα, να είναι ξεκάθαροι πως πρέπει να φύγει ο συνταγματάρχης Καντάφι, ότι το καθεστώς του είναι παράνομο και ό,τι αυτό που κάνει στο λαό του είναι απολύτως απαράδεκτο".

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θέλει να παραιτηθεί αμέσως ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και δεν τον θεωρεί έγκυρο συνομιλητή για να συζητήσει το μέλλον της χώρας του, δήλωσε σήμερα η ίδια. Η Μέρκελ, η οποία συμμετέχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με θέμα τη λιβυκή κρίση, δήλωσε πως τα μέλη της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν μια κοινή στάση. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής πως η Γαλλία σκοπεύει να ζητήσει σήμερα από τους ευρωπαίους εταίρους της να αναγνωρίσουν τη λιβυκή αντιπολίτευση που εκπροσωπείται απ,ό το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.Ο Σαρκοζί πρότεινε επίσης "τη δημιουργία ανθρωπιστικών ζωνών στη Βόρεια Αφρική" για την υποδοχή των "εκτοπισμένων". Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει πλήγματα ακριβείας εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι ως ύστατη επιλογή υπέρ των λίβυων αμάχων.Τέτοια πλήγματα θα ήταν "καθαρά αμυντικά" και θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο με την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και εφόσον το ζητήσει η λιβυκή αντιπολίτευση, αν ο Καντάφι χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ή επιτεθεί σε ειρηνικούς διαδηλωτές, υπογράμμισε ο Σαρκοζί.Produced by