11
ΜΑΡ

Κίνηση- ματ απο τον Trichet


Εκεί που η ΕΚΤ ήταν «στριμωγμένη» στη γωνία, περνά στην αντεπίθεση. Πρόταση βόμβα σύμφωνα με την οποία οι χώρες θα χάσουν το δικαίωμα έκδοσης ομολόγων κάνει το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Lorenzo Bini Smaghi.

«Θα πρέπει να απαγορευθεί η δυνατότητα αποτυχίας στις χώρες της ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά σε ομιλία του σε Ινστιτούτο της Ιταλίας, και προσέθεσε πως η δημοσιονομική πειθαρχία θα μπορούσε να διασφαλιστεί εάν οι χώρες παραχωρήσουν το δικαίωμα έκδοσης ομολόγων σε πανευρωπαϊκό όργανο.

Ο Smaghi, ένα από τα ισχυρότερα σε επιρροή μέλη της Τράπεζας υποστηρίζει πως εάν ο σκοπός είναι τα υγιέστερα δημόσια οικονομικά, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε μια χώρα να είναι αφερέγγυα.

Μάλιστα, πρότεινε ως μακροπρόθεσμο σχέδιο να αποποιηθούν οι χώρες του δικαιώματος τους για έκδοση ομολόγων για την αποτροπή επανάληψης των υπαρχόντων προβλημάτων που μαστίζουν την Ένωση. «Ένας τρόπος να διασφαλιστεί η πειθαρχία είναι ένα δεσμευτικό αποκεντρωμένο υπερεθνικό σώμα με την δυνατότητα έκδοσης ομολόγων για τα κράτη μέλη της ΕΕ».

«Οι χώρες δεν θα έχουν πλέον την δυνατότητα -τεχνική και πολιτική- να εκδώσουν δημόσιο χρέος στις αγορές…. Αυτό θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ομόλογο», τόνισε με νόημα.
Produced by