11
ΜΑΡ

Ρομπάι- Μπαρόζο: "Καντάφι παραιτήσου"(upd)


Να παραδώσει άμεσα την εξουσία ζήτησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ σήμερα από το συνταγματάρχη Καντάφι, υπογραμμίζοντας πως ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.

«Ο Καντάφι πρέπει να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη, που ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των "27".

Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν επίσης την πρόθεση της ΕΕ να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων «με κάθε μέσο» και τόνισαν ότι το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για την ΕΕ και ότι οι επαφές μαζί του θα συνεχιστούν.

Οι "27" δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX αλλά και να ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις τους με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου που βαδίζουν στην οδό της δημοκρατίας.

Αναφερόμενος, τέλος στο τί μέλει γενέσθαι στη Λιβύη, ο πρόεδρος της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ανατροπή ενός δικτάτορα δεν σημαίνει και το άνοιγμα του δρόμου για τη δημοκρατία.


Μέρκελ: «Σκεπτική» απέναντι σε στρατιωτική παρέμβαση

«Σκεπτική» είναι η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ , απέναντι στην ιδέα μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Λιβύη προς το παρόν.

«Δοθείσης της σημερινής κατάστασης δε βλέπω μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση» πρόσθεσε η καγκελάριος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από συνάντηση ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η ΕΕ συμφωνεί ότι ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, καθώς και ότι οι κυρώσεις εναντίον του όπως το πάγωμα των λογαριασμών του, αναμένεται να δείξουν στον Λίβυο ηγέτη ότι δεν έχει πλέον την υποστήριξη της Ευρώπης.

«Κάθε ημέρα υπάρχει μία νέα κατάσταση» δήλωσε.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε από την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης.

«Αυτό το καθεστώς συνεχίζει να συγκεντρώνει τεράστια ποσά χρημάτων, και από το πετρέλαιο και πρέπει να εξετάσουμε αυτό το ζήτημα. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα αλλά η διεθνής κοινότητα πρέπει να το εξετάσει" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας».


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια κοινή στάση, μια κοινή φωνή, για την καταδίκη της βίας στη Λιβύη, αλλά βεβαίως και του ίδιου του καθεστώτος, και αποφασίζει να πάρει ενισχυμένα μέτρα κυρώσεων», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Γιώργος Παπανδρέου.


Ειδικότερα, όπως τονίζει: «Δηλώσαμε και την υποστήριξή μας στις δημοκρατικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη βούλησή μας να σταθούμε δίπλα στους λαούς όλης αυτής της περιοχής, στη μετάβασή τους προς τη Δημοκρατία, για την υλοποίηση των οραμάτων τους, για μια κοινωνία ανοιχτή, δημοκρατική, ελεύθερη, μια κοινωνία δικαιοσύνης.

Τονίσαμε την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε με ανθρωπιστική βοήθεια όλες τις περιοχές, ιδιαίτερα βεβαίως το λαό της Λιβύης, αλλά και πολλούς από τους πρόσφυγες άλλων χωρών, οι οποίοι φεύγουν από τη Λιβύη. Μια ανθρωπιστική βοήθεια, στην οποία η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο με τις προσπάθειές της, για παράδειγμα με τη μεταφορά περίπου 15 χιλιάδων Κινέζων, αλλά και πολλών άλλων ξένων υπηκόων από τη Λιβύη. Όπως και σήμερα, με τη μεταφορά των τριών Ολλανδών από τη Λιβύη στην Ελλάδα και, αργότερα, στην Ολλανδία.

Αυτό δείχνει τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια, για τη στήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Και θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας, ο οποίος μου είπε συγκινημένος το πρωί, ότι μεταφέρει τις ευχαριστίες ολόκληρου του λαού, όλων των πολιτών της Ολλανδίας, προς την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό, για τις προσπάθειες και την επιτυχή επιχείρηση.

Κάτι ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, είναι η απόφασή μας να έχουμε μέχρι τον Ιούνιο ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης και διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, που μπορεί να προκύψουν. Και βέβαια, τόνισα και πάλι την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, έχοντας την πίεση περίπου 90% των λαθρομεταναστών, που περνούν προς την Ευρώπη από τη χώρα μας. Και είχαμε διαβεβαιώσεις για κοινή πολιτική απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, αλλά βεβαίως και την έκτακτη ανάγκη να έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές για την κατάσταση που υπάρχει στη Βόρεια Αφρική.

Τέλος, τόνισα την ανάγκη να στηριχθούν οι χώρες που βρίσκονται στο μέτωπο αυτών των εξελίξεων. Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα σταθερότητας για την Ευρώπη, αλλά αυτό σημαίνει ότι και η απόφασή μας σήμερα το απόγευμα, οι αποφάσεις μας για την Ευρωζώνη , είναι πολύ σημαντικές, για να σταθεροποιήσουμε ολόκληρη την Ευρωζώνη, μαζί βεβαίως και την Ελλάδα. Και αυτή τη μάχη θα δώσουμε τώρα».

Produced by