13
ΜΑΡ

Iαπωνία: Στο 8% του ΑΕΠ το κόστος των καταστροφών


Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν χαρακτήρισε την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα τη χειρότερη μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, διαβεβαίωσε όμως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επανάληψης ενός πυρηνικού δυστυχήματος όπως του Τσερνόμπιλ.
Επιπλέον, προειδοποίησε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη , παραμένει κρίσιμη.
Υπολογίζεται πως η συνδυασμένη επίδραση του σεισμού 9 Ρίχτερ και του τσουνάμι έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.


«Ο σεισμός αναμένεται ότι θα έχει σημαντική επίπτωση στις οικονομικές δραστηριότητες μεγάλου τμήματος του τομέα», τόνισε ο Εντάνο. Μεγάλο τμήμα της παράκτιας οικονομικής δραστηριότητας έχει ουσιαστικά νεκρωθεί και οι υποδομές έχουν καταστραφεί από τα ύψους 10μ. κύματα που έπληξαν την μητρόπολη του βορρά Σεντάι.

Καταστροφές έχει υποστεί και η περιοχή του Κάντο, λίγο νοτιότερα, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρωτεύουσα Τόκιο και η οποία αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό, όπως επίσης και η Ιιτσιχάρα, ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου τα διυλιστήρια της πετρελαϊκής εταιρείας Cosmo Oil καταστράφηκαν μερικώς από πυρκαγιές . Ωστόσο, στη στρατηγική οικονομικά ζώνη, η πλειονότητα των υποδομών και των κτηρίων άνθεξαν την δοκιμασία του σεισμού.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως διοχετεύει συνολικά 55 δισ. γιεν σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, που έχουν πληγεί, προκειμένου να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Σε ανακοινωθέν της, δε, τονίζει ότι «η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσει την σταθερότητα στις οικονομικές αγορές και την ομαλή διευθέτηση των χρηματοδοτήσεων μέσω διαδικασιών που θα περιλαμβάνουν την παροχή ρευστότητας».

Νέο Τσερνόμπιλ;


Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν χαρακτήρισε την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα τη χειρότερη μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, διαβεβαίωσε όμως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επανάληψης ενός πυρηνικού δυστυχήματος όπως του Τσερνόμπιλ.

"Έχει εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ποσοστά", δήλωσε ο Καν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.
"Αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ζημιάς", υπογράμμισε ο Καν.

Εξάλλου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν σήμερα πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.
Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.

Produced by