14
ΜΑΡ

Trichet: H EKT θα εξετάσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος , εφόσον εφαρμόζουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας τους, δήλωσε ο πρόεδρός της κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel .

Στην ηλεκτρονική πύλη του περιοδικού υπάρχει προδημοσίευση της συνέντευξης, όπου αναφέρεται: «Η ΕΚΤ μπορεί να σκεφθεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον υλοποιούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τους. Οι τόκοι μπορεί να μειωθούν, τα προγράμματα στήριξης να παραταθούν και η διάρκεια ακόμη και των υφιστάμενων δανείων να επιμηκυνθεί».

Στο κείμενο της προδημοσίευσης δεν δίνονται άλλες αναφορές για το ζήτημα αυτό, αλλά η διατύπωση παραπέμπει στη δυνατότητα πρόσθετης διευκόλυνσης - πέραν αυτής που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - για το χρέος της Ελλάδας και άλλων χωρών (Ιρλανδία και Πορτογαλία) και ειδικότερα για το κομμάτι εκείνο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων που έκανε τον τελευταίο χρόνο στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στο διεθνή τύπο, η ΕΚΤ έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα αξίας 77 δισεκ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος του, που εκτιμάται περί τα 50 δισεκ. ευρώ, αφορά ελληνικά ομόλογα .

Produced by