15
ΜΑΡ

Παπακωνσταντίνου: Η ΕΕ πέρασε την 1η φάση πυρόσβεσης


«Και οι δύο αποφάσεις στέλνουν μήνυμα βιωσιμότητας στις διεθνείς αγορές», τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, όσο και η μείωση του επιτοκίου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin από τις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ πέρασε την πρώτη φάση πυρόσβεσης» στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την Ελλάδα και στη συνέχεια με την Ιρλανδία και κινδύνευαν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Η ΕΕ συμπληρώνει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, της ανταγωνιστικότητας και της διαχείρισης του χρέους στην ευρωζώνη».

«Τόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, όσο και η μείωση του επιτοκίου, που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή, αφορούν το σύνολο των δανείων 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης. Η επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους που πρέπει να πληρώσει η χώρα» επεσήμανε.

Ο υπουργός ανέφερε πως αντίστοιχη επιμήκυνση εξετάζεται και από την πλευρά του ΔΝΤ για τα 20 δισ. ευρώ που πρόκειται να δανείσει στην Ελλάδα, αλλά και για τα 10 δισ. που έχουν ήδη χορηγηθεί στη χώρα.

Αναφερόμενος στην απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι στην υποθετική περίπτωση που το 2012 η Ελλάδα απευθυνθεί στο Μηχανισμό για να αγοράσει τα κρατικά της ομόλογα , δεν συνεπάγεται καινούριο Μνημόνιο . Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι το 2012 η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα λάβει από τα δάνεια της ευρωζώνης και του ΔΝΤ 24 δισ. ευρώ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, πάντως με έμφαση, ότι στόχος της Ελλάδας είναι να βγει στις αγορές και να δανείζεται υπό κανονικούς όρους το 2012, αν όχι ως το τέλος του 2011.

Το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015, θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Μαρτίου και για τα τρία πρώτα χρόνια θα εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής - με χρονικό ορίζοντα το 2015. Ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, των μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι προαπαιτούμενα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες αποφάσεις για το Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, σημειώνοντας, ωστόσο ότι στα θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο Eurogroup στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ούτως ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν από το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις 25 Μαρτίου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποτυπώσουν σε επίσημα κείμενα τις αποφάσεις της περασμένης Παρασκευής.

Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin το θέμα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Όπως δήλωσε ο υπουργός, όταν μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από εμπειρογνώμονες τριών διεθνών οργανισμών, δεν είναι δυνατόν η αξιολόγηση αυτή να αναιρείται από τους οίκους αξιολόγησης. Οι ελληνικές θέσεις είχαν την υποστήριξη αρκετών χωρών, κυρίως της Γαλλίας και της Ισπανίας, ενώ θετικά τοποθετήθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Eurogroup ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει πειστικές απαντήσεις για τη ρύθμιση των οίκων αξιολόγησης.Στην τήρηση αυστηρότερων κανόνων ενάντια στον υπερβολικό δανεισμό και τις μακροοικονομικές ισορροπίες συμφώνησαν σήμερα οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, με στόχο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές και να δώσουν λύση στην κρίση χρέους.

Οι υπουργοί στήριξαν τις προτάσεις της Κομισιόν για αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εισάγοντας πιο αυτοματοποιημένες κυρώσεις για τα κράτη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ένα από τα βασικά σημεία αυστηροποίησης των κανόνων, είναι να αυτοματοποιηθούν οι κυρώσεις για τους παραβάτες και η πολιτική εξάρτηση να είναι μικρότερη.

« Η πρόταση της Κομισιόν για επιβολή προστίμου θα θεωρηθεί ισχύσασα, εκτός εάν απορριφθεί από την πλειοψηφία του Συμβουλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο συμπερασμάτων.

Πλέον οι χώρες της ευρωζώνης θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις εάν αγνοούν τους κανόνες, οι οποίοι ορίζουν πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό ή ακόμα και για πλεονασματικό προϋπολογισμό (medium-term objective).

Για να γίνει αυτό, οι χώρες που δεν έχουν ισορροπημένο προϋπολογισμό δεν μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα κάθε χρόνο από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης. Εάν μια χώρα δεν υπακούσει στον κανόνα αυτό, θα προειδοποιηθεί από την Κομισιόν. Εάν συνεχιστεί η ανυπακοή, θα πρέπει να εξασφαλίσει έναν τόκο (deposit) 0,2% του ΑΕΠ.

Το λεγόμενο deposit θα μετατραπεί σε πρόστιμο εάν δεν επανέλθει σε ορθή πορεία ο προϋπολογισμός.


Produced by