16
ΜΑΡ

Εντείνονται οι πιέσεις στη Wall(upd)


Κατακόρυφη πτώση σημειώνουν οι δείκτες της Wall Street, οι οποίοι χάνουν τα ετήσια κέρδη τους, καθώς για πιθανά καταστροφικά γεγονότα μέσα στις επόμενες ώρες προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας.

Αρνητικό κλίμα επικρατούσε απο τις αρχές της διαπραγμάτευσης, με τις εξελίξεις στο Μπαχρέιν να καθιστούν τη χώρα τον επόμενο κρίκο στην αλυσίδα των αναταραχών στη Μέση Ανατολή.


Ο Dow υποχωρεί 1,48% στις 11.679 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,34% στις 1.264 μονάδες και ο Nasdaq κατά 1,19% στις 2.635 μονάδες.


Στα ταμπλό, οι μετοχές των ΙΒΜ και General Electric, που διαπραγματεύονται στον Dow υποχωρούν σημαντικά. Η παρασκευάστρια εταιρία υπολογιστών υποβαθμίστηκε σε “market perform”  απο  “outperform” απο την  Sanford C. Bernstein.

Πτωτικά κινέιται και η KB Home μετά τα στοιχεία για τις ανεγέρσεις κατοικιών.

«Οι αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη πιθανόν να είχαν ήδη ενσωματώσει μια άνοδο 5% του Nikkei, γιαυτό και τώρα φαίνεται σαν να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες» αναφέρει ο Jim Reid, επικεφαλής αναλυτής της Deutsche Bank. Ωστόσο, «οι αγορές θα παραμείνουν ανήσυχες, εκτός εάν υπάρχουν ενδείξεις αποφυγής της πυρηνικής απειλής».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, άνοδο 1,6% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, καθώς οι τιμές τροφίμων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 1974.

Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,2%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,7% για τις τιμές παραγωγού και 0,2% για τον δομικό δείκτη. Σε επίπεδο έτους οι τιμές παραγωγού έχουν ενισχυθεί κατά 5,6%.

Παράλληλα, βουτιά 22,5% κατέγραψαν οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών τον Φεβρουάριο στις 479.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν τη διαμόρφωση τους στις 570.000. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάρτιο τυο 1984. Οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν κατά 8,2% στις 517.000, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Περιορίστηκε στα $113,3 δις το έλλειμμα τρεχούμενου λογαριασμού στο τέταρτο τρίμηνο, ή στο 3,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το αμερικάνικο υπουργείο εμπορίου.
Produced by