21
ΜΑΡ

Όλα τα βλέμματα στη Λιβύη(upd)


Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Λιβύη βρίσκονται διεθνείς αγορές και επενδυτικό κοινό,  καθώς εξελίσσεται η διεθνής επέμβαση κατά του Μουαμάρ Καντάφι, με ανελέητους βομβαρδισμούς από τους συμμάχους. Αναλυτές εκφράζουν τη ανησυχία τους ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια στην περιοχή θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τις αγορές, ενώ θα ενταθούν και οι πληθωριστικές πιέσεις λόγω του ράλι που σημειώνει η τιμή του πετρελαίου.

Μεγαλύτερο ρόλο στην ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έχουν οι σύμμαχοι, σύμφωνα με τις δηλώσει Ομπάμα . «Οι ΗΠΑ κατείχαν τον σημαντικότερο ρόλο στην επιχείρηση, αλλά στις επόμενες ημέρες οι σύμμαχοι θα αναλάβουν περισσότερες ευθύνες», τόνισε από τη Χιλή.

Εν τω μεταξύ, επεκτείνεται και σύντομα θα καλύπτει τα 1.000 χιλιόμετρα η ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση 1973.

Ο επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Κάρτερ Χσμ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας συνεχίζουν την αποστολή τους για τη δημιουργία της ζώνης ενέριου αποκλεισμού και ότι οι χερσαίες λιβυκές δυνάμεις κινούνται προς τα νότια της Βεγγάζης --προπύργιο των εξεγερμένων-- δείχνοντας ότι διαθέτουν "μικρή δυνατότητα και θέληση" .

Πρόσθεσε ότι η προέλαση των λιβυκών δυνάμεων έχει ανακοπεί και στις πόλεις Ατζνταμπίγια και Μισράτα λόγω των συνεπειών από την στρατιωτική δράση των δυνάμεων της συμμαχίας.

Οι δυνάμεις του Καντάφι παραμένουν ωστόσο ενεργές και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και η δεύτερη κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, κατέληξε.

Αντικαθεστωτικοί: Δεν διαπραγματευόμαστε με τον Καντάφι

Ανώτατος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης ανέφερε σήμερα ότι δε θα διαπραγματευτεί με τον Μουάμαρ Καντάφι προκειμένου να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις.

"Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο φθοράς τον οποίο επέβαλε αυτός ο δικτάτορας" δήλωσε ο Αμπέντ αλ Χαφίζ Γκόγκα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βεγγάζη. "Εξαιτίας αυτού αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε μαζί του. Θα δούμε το τέλος του παρά να διαπραγματευτούμε. Καταζητείται διεθνώς ως εγκληματίας πολέμου. Θα δικαστεί για τις πράξεις γενοκτονίας κατά του ίδιου του λαού του", πρόσθεσε.

ΕΕ: Κυρώσεις σε βάρος της Λιβύης

Νέες κυρώσεις σε βάρος λιβυκών χρηματοπιστωτικών "οντοτήτων" και μελών της κυβέρνησης της χώρας, ενέκριναν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, ένδεκα πρόσωπα, κυρίως μέλη της κυβέρνησης, προστίθενται σ' ένα κατάλογο που αριθμεί ήδη 27 πρόσωπα --περιλαμβανομένου του ίδιου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι--, τις περιουσίες των οποίων στο εξωτερικό έχει "παγώσει" η ΕΕ, ενώ τους έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην Ένωση.

Οι υπουργοί που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν επίσης να προσθέσουν εννέα χρηματοπιστωτικές "οντότητες" σε ένα κατάλογο εταιρειών και οργανισμών στους οποίους η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις. Ο κατάλογος περιλάμβανε ως τώρα πέντε και μεταξύ αυτών ήταν η κεντρική τράπεζα της Λιβύης και ένα κρατικό ταμείο που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας.

Οι εννέα οντότητες, ο κατάλογος των οποίων πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, "είναι επενδυτικές εταιρείες, ιδρύματα, κρατικές οντότητες και τράπεζες", σύμφωνα με ένα διπλωμάτη.


Αντίθετα η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει επισήμως κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης, παρόλο που ο ΟΗΕ, στην τελευταία απόφασή του, που υιοθετήθηκε την Πέμπτη, έχει υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος της πετρελαϊκής εταιρείας National Oil Company (NOC).

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε σήμερα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες να υιοθετηθούν κυρώσεις σε βάρος του λιβυκού τομέα των υδρογονανθράκων για να εμποδιστεί ο συνταγματάρχης Καντάφι να βρει "φρέσκο χρήμα" για να χρηματοδοτήσει την επίθεσή του εναντίον των εξεγερμένων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια σειρά κυρώσεων που θα περιλαμβάνουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ ετοιμάζεται και μπορεί να υιοθετηθεί ως την Τετάρτη.


Στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων,  συνεχίστηκαν για δεύτερο βράδυ οι εναέριες επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης, μετά την απόρριψη της κατάπαυσης του πυρός, που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις, από Βρετανία και ΗΠΑ.

Ενα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του λίβου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων, διότι αποτελούσε κέντρο "διοίκησης και ελέγχου" των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.

Παράλληλα, ιστότοποι της αντιπολίτευσης και Αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένας από τους γιούς του Καντάφι, που είχε τραυματισθεί υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων στην Μιζουράτα ανέφερε ότι δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι μεταφέρουν άμαχους στην πόλη ως "ανθρώπινες ασπίδες", ενώ κάτοικος δήλωσε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες την Κυριακή.

Οι λίβυοι εξεγερμένοι καλωσορίζουν τα αεροπορικά πλήγματα από τις ξένες δυνάμεις εναντίον του στρατού του Μουάμαρ Καντάφι, όμως δεν θέλουν να επέμβουν στον πόλεμο ξένα χερσαία στρατεύματα, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.


Δρούτσας: Ισορροπημένη η ελληνική στάση

Η κυβέρνηση στο ζήτημα της Λιβύης τηρεί ισορροπημένη στάση που καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Real Fm" και εξήρε την ανάγκη να συνεχιστούν και οι διπλωματικές προσπάθειες για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης, όπως εξ αρχής είχε πει ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου κατά τη σύνοδο του Παρισιού υπό τον Γάλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί .

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, δήλωσε ότι η Ελλάδα παρέχει υποστηρικτικού χαρακτήρα διευκολύνσεις σε φίλες ή σύμμαχες χώρες και δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ.Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίπεδο της ΕΕ θα επιχειρηθεί σήμερα η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών-μελών της. Κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό, με τη Γαλλία και την Βρετανία, ( τα μόνιμα μέλη του), να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.

Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη "μαραθώνια" σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό. Οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν στο ΝΑΤΟ έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός. Ωστόσο, επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη υποβληθεί, ενώ γνωστές είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας (που δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του Παρισιού) και της Γερμανίας έναντι των εξελίξεων στη Λιβύη.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ένα άλλο σχέδιο που αφορά πιθανή εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων, στην επιβολή από τα Ηνωμένα Έθνη, ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, θα συζητηθεί ξανά σήμερα, Δευτέρα, που συνεχίζεται η έκτακτη σύνοδος, των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών.

Η Τουρκία που συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη, και η οποία είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα νωρίτερα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους, όπως ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, την Κυριακή.

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν σήμερα, θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.

Κάποιες χώρες-μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη αναλάβει δράση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων της Λιβυκής αεράμυνας, το Σαββατοκύριακο.Όμως το ΝΑΤΟ σαν οργανισμός, που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής παρουσιάστηκε διηρεμένο, σχετικά με το αν θα έπρεπε να εμπλακεί η όχι.

Η Γερμανία επίσης τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της συμμαχίας στον Αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές είπαν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ήταν ανάμεσα στα κράτη-μέλη που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ο ρόλος πάντως της συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς επέμεινε στο ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να έχει " προεξέχοντα ρόλο ", στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, λέγοντας ότι η πρωτοκαθεδρία πρέπει να αναληφθεί από άλλες χωρες-μέλη τις επόμενες ημέρες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντουλά, την Κυριακή και οι δυο τους συμφώνησαν ότι μία συμμαχία κρατών πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον του καθεστώτος της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε σύμβουλος του αμερικανού προέδρου.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε χθες Κυριακή ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότατα ο συμμαχικός στρατός να βάλει στο στόχαστρό του τον Καντάφι αφού καταστρέψει τον στρατιωτικό του μηχανισμό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Πάνω από οκτώ χιλιάδες Λίβυοι που συμπορεύονται με το κίνημα της εξέγερσης κατά του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης έως σήμερα, ανέφερε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών πολιτών μιλώντας αργά το βράδυ στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα".

Produced by