24
ΜΑΡ

Κατέρρευσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά μια μονάδα προχώρησε ο οίκος Fitch, λίγες ώρες αφότου το πορτογαλικό κοινοβούλιο δεν ενέκρινε το σχέδιο λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, με αποτέλεσμα  μετά την ομόφωνη απόρριψη του, ο Σοσιαλιστής Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα .

Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από τη Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης «άνοιξε» το χορό των υποβαθμίσεων της αξιολόγησης της Πορτογαλίας, μετά τη χθεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού.

Η υποβάθμιση ήταν της τάξεως μιας βαθμίδας, από το Α+ στο Α-.

Ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα, στις 24 Μαρτίου 2010, η χώρα είχε υποβαθμιστεί και πάλι από τον οίκο Fitch, καθώς «ένα ευμέγεθες δημοσιονομικό σοκ έναντι σε ένα σχετικό μακροοικονομικό σκηνικό και δομική αδυναμία είχαν μειώσει την αξιοπιστία της χώρας». Σήμερα, το πρόβλημα προέρχεται από την κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που τότε κρίνονταν αναγκαία.


Εν τω μεταξύ, «η πορτογαλική κυβέρνηση θα συνεχίσει να απορρίπτει την έξωθεν διάσωση», τόνιζε ο υπουργός Pedro Silva Pereira. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εναντιώνεται σε κάθε ενδεχόμενο ξένης βοήθειας… Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, απορρίπτουμε την ξένη βοήθεια», είπε σε δημοσιογράφους. 

Παράλληλα,  «Είμαστε προφανώς έτοιμοι να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε, αλλά χρειάζεται πρώτα ένα αίτημα της Πορτογαλίας», δήλωσε ο βέλγος Υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Έχουμε την διαθέσιμη ικανότητα να βοηθήσουμε την Πορτογαλία , αν μας το ζητήσει, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», πρόσθεσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ.


Η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο αίτημα για εξωτερική βοήθεια. Άλλωστε, εδώ και πολλούς μήνες, οι αγορές θεωρούν ότι η Πορτογαλία είναι η επόμενη χώρα που θα δεχθεί την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως συνέβη πέρυσι με την Ελλάδα και μετά με την Ιρλανδία .

Αναπόφευκτη χαρακτηρίζει τη διάσωση της Πορτογαλίας, ο οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, Jacques Cailloux, ενώ εκτιμά ότι το ύψος του πακέτου θα διαμορφωθεί στα 80 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, ωστόσο, οι πιθανότητες προσφυγής της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. είναι περιορισμένες.

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ ασκούν πιέσεις στη Λισαβόνα να ζητήσει βοήθεια, καθώς ανησυχούν ότι η αντίσταση της χώρας θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Εάν η Πορτογαλία ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, ένα ρεαλιστικό μέγεθος για το πακέτο διάσωσης θα ήταν τα 80 δις ευρώ, ανέφερε.

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια η Πορτογαλία, ο πρόεδρος του Eurogroup , Jean-Claude Juncker . Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στην τηλεόραση France 24, τόνισε πως «σε αυτή την περίπτωση, ένα ποσό της τάξεως των 75 δις ευρώ είναι ικανοποιητικό».


Παράλληλα, τη λύπη της για την απόρριψη των μέτρων λιτότητας από το πορτογαλικό κοινοβούλιο εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ .

Μιλώντας στη Bundestag, επαίνεσε τις «θαρραλέες» προσπάθειες του Ζοζέ Σόκρατες . «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα μονοπάτι δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων. Εχθές αποδείχθηκε πόσο δύσκολο είναι», προσέθεσε.Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο που προέβλεπε περικοπές στις δαπάνες και αύξηση φόρων, προκειμένου να μην προσφύγει η χώρα στο μηχανισμό διάσωσης.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας ανοίγει τον δρόμο για πολλά πολιτικά σενάρια, το πιθανότερο των οποίων είναι η ταχεία διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες από την έναρξη της δεύτερης προεδρικής του θητείας, μετά την επανεκλογή του στις 23 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με βάση το παρόν κοινοβουλευτικό πλαίσιο ή να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές , όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στην πρώτη περίπτωση, θα ζητήσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου, να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, λύση που θα είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της παρούσας πολιτικής αστάθειας, ή να κινηθεί προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το πιθανότερο να υλοποιηθεί σενάριο, που ευνοείται τόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και από την αντιπολίτευση, είναι η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν "σε ένα μίνιμουμ διάστημα 55 ημερών", δηλαδή στα μέσα Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

Γιούνκερ: "Αυστηρές προύποθέσεις" θα συνοδεύουν τον ενδεχόμενο διεθνή δανεισμό στην Πορτογαλία

Ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει "υπό αυστηρές προϋποθέσεις", δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας, τόνισε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ . "Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης (. . .) εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις", δήλωσε.


Produced by