25
ΜΑΡ

Ιαπωνία: Πάνω από 10.000 οι νεκροί από το σεισμό


Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου στη βορειοανατολική Ιαπωνία ξεπέρασε τους 10.000 ακριβώς δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Η αστυνομία, η οποία έχει αναλάβει τη σύνθεση των στοιχείων από τις διάφορες πληγείσες περιοχές, δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό προς το παρόν.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός -χθες βράδυ- έκανε λόγο για 9.811 νεκρούς και περίπου 17.500 αγνοούμενους.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Καόρου Γιοσάνο δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει στη βουλή προς συζήτηση κατεπείγοντα προϋπολογισμό για την αρωγή των σεισμόπληκτων και την ανοικοδόμηση μέσα σε ένα μήνα.

Ο Γιοσάνο είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει αν το σχέδιό της να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις είναι εφαρμόσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Πάνω από το ετήσιο επιτρεπόμενο όριο η ραδιενέργεια βορειοδυτικά της Φουκουσίμα

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε συνολικά στην διάρκεια ενός 24ώρου 30 χλμ. βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ξεπερνά το ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο το υπουργείο Επιστημών.

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν "αφύσικα" επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα Ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν.

Produced by