25
ΜΑΡ

Μετά τον Fitch o S&P


O οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s μείωσε  σήμερα κατά δύο βαθμίδες, από Α- σε ΒΒΒ, την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, με outlook αρνητικό. Μόλις χθες, λίγες ώρες μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης το ίδιο έπραξε και ο οίκος Fitch.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται την "αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα" στην Πορτογαλία που μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να εντείνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα στο θέμα της αναχρηματοδότησή της".

Κατά τον αναλυτή του S&P, η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν υπό τη μία μορφή ή την άλλη, «δεδομένου του μειωμένου ενδιαφέροντος των επενδυτών για το δημόσιο πορτογαλικό έλλειμμα».

Όπως σημείωσε, ο οίκος έλαβε την απόφαση αυτή και λόγω των συνομιλιών μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ο οίκος μπορεί να μειώσει εκ νέου κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, αναφέρει ο αναλυτής της.
Produced by