28
ΜΑΡ

Ανέλαβε το ΝΑΤΟ


Το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να "εκτελεί τις επιχειρήσεις απαγόρευσης των πτήσεων" πάνω από τη Λιβύη, και να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό για τα όπλα, αναφέρει σε ανακοίνωση του σήμερα ο καναδός στρατηγός Σαρλ Μπουσάρ, που διορίστηκε την Παρασκευή επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

"Διορίστηκα διοικητής των συνδυασμένων δυνάμεων για τις επιχειρήσεις του εμπάργκο. Έχουμε επίσης αρχίσει να εκτελούμε με επιτυχία τις επιχειρήσεις για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων", δήλωσε ο στρατηγός Μπουσάρ.

"Στο πλευρό των εταίρων της μη-μελών του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει τη χρήση αεροπορικών δυνάμεων και θα το κάνει με προσοχή και ακρίβεια έτσι ώστε να μην πλήξει τον λαό της Λιβύης", δήλωσε ο καναδός στρατηγός.

"Η αποστολή μας είναι να κλείσουμε τον Λιβυκό εναέριο χώρο για όλες τις πτήσεις πλην των πτήσεων για μεταφορά βοήθειας και ανθρωπιστικούς λόγους", δήλωσε.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, περιλαμβάνουν την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και το εμπάργκο όπλων, όλα με εντολή του ΟΗΕ.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και στους ηγέτες των εξεγερμένων, προκειμένου να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός, όπως αναφέρει η εφημερίδα Γκάρντιαν την Κυριακή. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η χώρα του προτίθεται να μεσολαβήσει για να πετύχει εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχομένων, ενώ προειδοποίησε ότι μία γενικευμένη ανάφλεξη κινδυνεύει να μετατρέψει τη Λιβύη σε " ένα δεύτερο Ιράκ", ή " ένα ακόμα Αφγανιστάν ".

Μία παρατεταμένη σύγκρουση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Λιβύη, αλλά και το ΝΑΤΟ, επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Το Σάββατο, συμφωνήθηκε να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και το εμπάργκο όπλων, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ανταρτών η γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, πόλη της Σίρτης, έπεσε στα χέρια των αντικαθεστωτικών τα χαράματα της Δευτέρας.

Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από ανεξάρτητες πηγές.

Produced by