29
ΜΑΡ

Διεθνής Σύνοδος για τη Λιβύη


Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύνοδος της ομάδας επαφής για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί σήμερα, Τρίτη, στο Λονδίνο θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή μετά από την αποχώρηση από την εξουσία του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες, ότι η αιτία που ανεκόπη η προέλαση των στρατευμάτων του Μουαμάρ Καντάφι, ήταν η στρατιωτική δράση που ανέπτυξαν οι συμμαχικές δυνάμεις. " Καταφέραμε καίριο πλήγμα στο σύστημα της αεράμυνάς του και έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που επιτρέπουν την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα. Καταστρέψαμε άρματα μάχης και στρατιωτικά μέσα, που είχαν καταλάβει πόλεις αλλά και εγκαταστάσεις, ενώ διακόψαμε την επικοινωνία με τις περισσότερες από τις πηγές ανεφοδιασμού των δυνάμεων του καθεστώτος" τόνισε ο Ομπάμα και συνέχισε λέγοντας ότι " Μπορώ πλέον σήμερα να ανακοινώσω ότι σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι ".

Παράλληλα στις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον υποστηρικτικό ρόλο προς τις συμμαχικές δυνάμεις, με συλλογή και παροχή πληροφοριών, ανεφοδιασμό υλικών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την παρεμπόδιση των επικοινωνιών των κυβερνητικών δυνάμεων.

Τέλος, ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε οριστικά, ότι η μεταβίβαση της διοίκησης των επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ στη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι ενισχύει τις θέσεις του στην πόλη της Σύρτης προετοιμαζόμενο να αποκρούσει πιθανή επίθεση των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, για να καταλάβουν τη γενέτειρα του ίδιου του Καντάφι. Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, διοικητής του Μικτού Στρατιωτικού Σώματος του Πενταγώνου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το καθεστώς τοποθετεί φυλάκια ελέγχου και μετακινεί άρματα μάχης σε όλη την πόλη. Παρόμοια σχέδια άμυνας εφαρμόζονται και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, όπως η πόλη-κλειδί Μιζουράτα, επεσήμανε ο κορυφαίος αμερικανός στρατιωτικός.

Μήνυμα Καντάφι

 Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι ζητεί με μήνυμά του προς την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη που συνέρχεται σήμερα στο Λονδίνο να τερματίσει τη "βάρβαρη επίθεση" εναντίον της χώρας του, συγκρίνοντάς την με τις στρατιωτικές εκστρατείες του Χίτλερ στην Ευρώπη.

"Σταματείστε τη βάρβαρη και άδικη επίθεσή σας εναντίον της Λιβύης", αναφέρει ο Καντάφι στον μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana.

"Αφήστε τη Λιβύη στους Λίβυους. Διεξάγετε μία επιχείρηση εξόντωσης ενός λαού που ζει σε ασφάλεια και καταστροφής μίας χώρας σε ανάπτυξη", αναφέρεται στο μήνυμα του συνταγματάρχη Καντάφι.

"Για ποιόν λόγο επιτίθεσθε εναντίον κάποιου που πολεμά την Αλ Κάιντα", αναφέρει ο συνταγματάρχης Καντάφι, που κατηγορεί τους εξεγερθέντες ότι ενεργούν για λογαριασμό της Αλ Κάιντα.

"Αφήστε την Αφρικανική Ενωση να διαχειρισθεί την κρίση, η Λιβύη θα αποδεχθεί ό,τι αποφασίσει η Ενωση", αναφέρεται στο μήνυμα.Produced by