31
ΜΑΡ

«Δείχνουν τα δόντια τους» οι οίκοι


«Απειλές» εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτοξεύουν οι οίκοι αξιολόγησης, σύμφωνα με το Reuters, προειδοποιώντας την πως θα σταματήσουν την κάλυψη των χωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως αυτές της περιφέρειας, αν η Ε.Ε. προχωρήσει στις επιβολή νομικών συνεπειών για τα λάθη που κάνουν οι οίκοι στις αναλύσεις τους.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η ένταση κορυφώθηκε ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τους τρεις κυριότερους οίκους αξιολόγησης, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Standard & Poor's, σε επίπεδα κάτω ακόμη και από την αξιολόγηση της Αιγύπτου.

Moody's και Fitch έχουν προχωρήσει επίσης σε υποβαθμίσεις τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας την επενδυτική αβεβαιότητα.

Σε μια προσπάθεια ελέγχου των οίκων, οι αποφάσεις των οποίων ασκούν τεράστια επίδραση στις χρηματαγορές, η Ε.Ε. σκέφτεται να καθιστά τους οίκους νομικά υπεύθυνους, αν κάποια από τις αξιολογήσεις τους αποδειχθεί λανθασμένη. Ωστόσο, παραμένει ανοικτό το ζήτημα σχετικά με τον τρόπο απόδειξης ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Οι οίκοι ανησυχούν ότι μια τέτοια κίνηση θα τους εκθέσει σε χιλιάδες αγωγές ομολογιούχων και για αυτό αντιτίθενται σε αυτή την απόφαση και προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν τη δημοσίευση των αξιολογήσεων κάποιων χωρών, πρόταση η οποία, σύμφωνα με το Reuters περιέχεται σε έγγραφο της Standard & Poor's.

Σε έγγραφο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, η Standard & Poor's εκφράζει τις ανησυχίες της, λέγοντας ότι μία "νέα νομική ευθύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των αξιολογήσεων για υπερχρεωμένα κράτη".

"Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι φτιαγμένες για να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη", είπε μάνατζερ της αγοράς και προσέθεσε πως τους κινδύνους πρέπει να τους αναλαμβάνουν οι επενδυτές.
Produced by