31
ΜΑΡ

Υπό πίεση οι ευρωαγορές


Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς σήμερα τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού έδειξαν επιτάχυνση σε υψηλά δυο ετών, ενώ επικράτησαν πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Λίγα λεπτά πριν τη λήξη της συνεδρίασης ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ιρλανδικών τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία η «μαύρη τρύπα» ανέρχεται στα 24 δις ευρώ.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε 0,66% στις 5.908 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,88% στις 3.989 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,22% στις 7.041 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,65 στις 276,84 μονάδες.

«Η επιτάχυνση του πληθωρισμού εντείνει τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ , επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα για τις μετοχές», αναφέρει αναλυτής της UniCredit SpA.

Ευρωζώνη: Μη αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,6%

Στο 2,6% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην περιοχή της ευρωζώνης τον Μάρτιο, από 2,4% τον Φεβρουάριο, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα σημείωνε επιβράδυνση στο 2,3

Γερμανία: Αιφνιδίασε η πτώση στις λιανικές πωλήσεις

Αιφνιδίασε τους οικονομολόγου η πτώση στις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, μετά από δύο διαδοχικούς ανοδικούς μήνες.

Αναλυτικά, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,3% τον Φεβρουάριο, μετά από άνοδο 1% και 0,4% τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, αντιστοίχως.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση.

Γερμανία: Πτώση της ανεργίας στο 7,1%

Διπλάσια πτώση από αυτήν που περίμεναν οι οικονομολόγοι κατέγραψε η ανεργία στη Γερμανία τον Μάρτιο, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή και η πυρηνική απειλή στην Ιαπωνία, απέτυχαν να αποτρέψουν τις επιχειρήσεις από το να πραγματοποιήσουν προσλήψεις .

Το αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 555.000 στα 3,01 εκατ. σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1992.Ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο 7,1% από 7,3%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση κατά 25.000, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Produced by