01
ΑΠΡ

S&P: "Χτύπημα" και στην Ιρλανδία


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας κατά δυο μονάδες στο BBB-plus προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P. Μόλις χθες ανακοινώθηκαν τα stress tests των τραπεζών της χώρας.

«Η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ως όρος για την προσφυγή στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης», υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ο S&P, ενώ για τα stress test αναφέρει πως τα βασικά στοιχεία είναι θετικά.

Ο οίκος ανακοίνωσε πως απομακρύνει τη χώρα από το καθεστώς παρακολούθησης και διατηρεί τις προοπτικές για την οικονομία σταθερές.

«Εκτιμούμε πως η βαθιά ύφεση έχει φτάσει στο τέλος της και η ιρλανδική οικονομία σταδιακά θα ανακάμψει», αναφέρει ο οίκος.


Εν τω μεταξύ, χείρα βοηθείας στην Ιρλανδική κυβέρνηση τείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις. Ειδικότερα η ΕΚΤ , προχωρά στην αναστολή της εφαρμογής του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής διαβάθμισης στις προϋποθέσεις καταλληλότητας των collaterals για τις πράξεις πίστωσης του Ευρωσυστήματος για όσα εμπορεύσιμα χρεόγραφα έχουν εκδοθεί η εγγυηθεί από την ιρλανδική κυβέρνηση.

Η αναστολή σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ θα διατηρηθεί μέχρι νεοτέρας και ισχύει για όλα τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα, παλαιά και νεότερα.

Μειώνεται λοιπόν το ελάχιστο όριο για τα εχέγγυα τη στιγμή που αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση των ιρλανδικών τραπεζών και η δημιουργία δυο πυλώνων, με στόχο της διευκόλυνση της υλοποίησης του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τον ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι μόλις χθες, ανακοινώθηκε πως οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν ανάγκη κεφαλαίων ύψους 24 δις ευρώ τη στιγμή που η ιρλανδική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει απο το πακέτο στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ κεφάλαια ύψους 35 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα στην κάλυψη των κεφαλαίων.

Roubini: Κακή ιδέα η χρήση κρατικών ενισχύσεων

Ωστόσο, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Nouriel Roubini, ισχυρίζεται πως εάν η χρηματοδότηση των τραπεζών γίνει με κρατικό χρήμα θα βλάψει την ικανότητα της Ιρλανδίας να αυτοχρηματοδοτηθεί.

Σύμφωνα με το Reuters, η ιρλανδική κυβέρνηση θα καταβάλει το ποσό των 17,5 δις ευρώ για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιρλανδίας θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση.

Ο Roubini αντιτάσσει ως καλύτερη λύση την μετατροπή του χρέους σε μετοχές, καθώς ο τελευταίος γύρος επανακεφαλαιοποίησης μπορεί να είναι ανεπαρκής.

«Δεν είμαι σίγουρος πως είναι αρκετό να επιβαρυνθεί το ισοζύγιο της κυβέρνησης με το έλλειμμα των τραπεζών. … δεν είναι η σωστή λύση», τόνισε σε συνέντευξη του από την Ιταλία. «Δεν μπορούν να συνεχίσουν να κρατικοποιούν τις απώλειες και τελικά να μετατρέψουν το δημοσιονομικό πρόβλημα σε τραπεζικό και στη συνέχεια το τραπεζικό σε δημοσιονομικό», τόνισε.

Produced by