04
ΑΠΡ

ΗΠΑ: Θα "πατήσει φρένο" η ανάπτυξη;


«Ψαλιδίζουν» τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας η BofA ML και η Goldman Sachs, καθώς εντοπίζουν ρίσκα και αδυναμίες, όπως μια ενδεχόμενη πρόωρη αύξηση επιτοκίων δανεισμού, ενώ και ο πληθωρισμός ο οποίος καλπάζει σε σχέση με τις αποδοχές των εργαζομένων αποτελεί μελανό σημείο.


Ειδικότερα, η Bank of America Merrill Lynch υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του α’ τριμήνου στο 1,5% από το 2,2%, πρόβλεψη η οποία είναι η χαμηλότερη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στη Wall Street.

«Παρά το ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται, η ανάπτυξη των μισθών παραμένει στάσιμη και δεν συμβαδίζει με τον πληθωρισμό, ενώ επιβαρύνουν και τα στοιχεία για τις κατασκευές», σύμφωνα με την BofA ML.


Αναλόγως και η Goldman Sachs μείωσε τις εκτιμήσεις της για το α τρίμηνο κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 2,5% καθώς υποστηρίζει πως υπάρχει ρίσκο στις προοπτικές.

«Το ΑΕΠ α’ τριμήνου παρέμεινε χαμηλά εξαιτίας προσωρινών παραγόντων, όπως η κακοκαιρία», αναφέρει ο αναλυτής της, Jan Hatzius,. «Τα ρίσκα για την ανάπ0τυξη του β’ εξαμήνου κλίνουν προς την κατεύθυνση μιας πρόωρης αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve», προσέθεσε.


«ΤΟ σενάριο την καλής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού και ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής που κυριαρχεί από πέρυσι ακόμα αντέχει», υποστηρίζει αλλά επισημαίνει πως «είναι λίγο πιο ανάστατο από όσο θα θέλαμε».


Produced by