05
ΑΠΡ

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές


Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody’s και τη μεγάλη πτώση του δείκτη υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,16% στις 6.007 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,03% στις 4.041 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,02% στις 7.175 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,2% στις 280,8 μονάδες.

Στα ταμπλό, oι Banco Santander και Banco PBI οδήγησαν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο χαμηλότερα.

«Η αγορά είναι προσεκτική», δήλωσε fund manager της Agilis Gestion και τόνισε πως «οι μετοχές έχουν ενισχυθεί πολύ δεχόμενες στήριξη από μια τεράστια ποσότητα μετρητών, αλλά και από το γεγονός ότι τα ομόλογα δεν φέρνουν αποδόσεις».

Εν τω μεταξύ, στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας προχώρησε ο οίκος Moody’s, ενώ παράλληλα «βλέπει» ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος για εξωτερική βοήθεια από την Ε.Ε.

Η Moody's υποβάθμισε της αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Πορτογαλίας, σε Baa1 από Α3, ενώ την έθεσε και σε αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Ευρωζώνη: Πτώση 0,1% στις λιανικές πωλήσεις Φεβρουαρίου

Πτώση κατά 0,1% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στην περιοχή της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο.

Συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,1%.

Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,7% σε ετήσια βάση και ανέμεναν να παραμείνουν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση.Ευρωζώνη: Επιβράδυνση για τον PMI υπηρεσιών τον Μάρτιο

Επιβράδυνση κατέγραψε η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, στην περιοχή της ευρωζώνης τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στις 57,6 μονάδες, υποχωρώντας από τα υψηλά 4,5 ετών των 58,2 μονάδων στις οποίες ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο.

Όλες οι χώρες παρουσίασαν επιβράδυνση στην ανάπτυξη σε σχέση με τον Φεβρουάριο, εκτός από τις Γαλλία και Γερμανία, οι οποίες συνέχισαν να καταγράφουν ισχυρές αυξήσεις στην μεταποιητική παραγωγή και στον κλάδο υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ οι χώρες της περιφέρειας παραμένουν αδύναμες, με την παραγωγή να επιβραδύνεται στην Ιρλανδία , την Ισπανία και την Ελλάδα.
Produced by