11
ΑΠΡ

ΗΠΑ: Στο παραπέντε γλίτωσαν τη στάση πληρωμών


Με την απειλή διακοπής πληρωμών ήλθαν αντιμέτωπες οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε αποφεύχθηκε το λεγόμενο shutdown, δηλαδή η στάση πληρωμών για τη διοίκηση, η οποία θα στερούσε τους μισθούς από σχεδόν ένα εκατομμύριο υπαλλήλους στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ανακοινώθηκε μόλις δύο ώρες πριν εκπνεύσει η δυνατότητα χρηματοδότησης της κυβέρνησης και περιλαμβάνει περικοπή 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως πολλοί αναλυτές το τελευταίο διάστημα κρούουν «με τρόπο» αυτή τη δύσκολη περίοδο τον κώδωνα του κινδύνου στην αμερικανική κυβέρνηση για τον εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους, ενώ μερικοί πιο τολμηροί δε διστάζουν να παρομοιάσουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό με αυτόν της Ελλάδας.

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο και εκτοξεύτηκε στα 222,5 δις. δολ. και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε αισθητά λόγω της αύξησης του κόστους του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση και αναζητάει οικονομική βοήθεια, οι ΗΠΑ, αλλά και η Ιαπωνία φαίνεται να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Η Ευρώπη πανικοβλήθηκε όταν έμαθε ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα του προϋπολογισμού 13%. Η Αμερικανική οικονομία είναι ένα εν δυνάμει “δημοσιονομικό ναυάγιο”, το οποίο κινδυνεύει να επιφέρει μια περίοδο στασιμότητας με ελάχιστη ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και αποπληθωριστικές πιέσεις, γράφει στους Financial Times ο Αμερικανός οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Οι ΗΠΑ που έχουν έλλειμμα 12,5% του ΑΕΠ ή 1,6 τρις δολάρια. Το χρέος της Ελλάδας αντιστοιχεί σε πάνω από το 100% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος των ΗΠΑ φτάνει τα 12,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνά το 80%.
Produced by