11
ΑΠΡ

Pimco: Δεν ανακόπτεται η κρίση στην Ευρώπη


Η κρίση στην Ευρώπη δε σταματάει στην Πορτογαλία , αλλά θα προχωρήσει και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Αυτό υποστήριξε ο CEO της Pimco, Mohamed El – Erian, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε αμέσως μετά την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο μηχανισμός δε θα δεχτεί άλλες χώρες, και ότι η κρίση θα αρχίσει να φθίνει από τότε που και η Πορτογαλία μπήκε στο μηχανισμό. Αντίθετα, οι συνέπειες της μέχρι τώρα πορείας της ευρωζώνης δε θα σταματήσουν εδώ, ανέφερε ο El – Erian προβλέποντας ότι ακόμη και οι ισχυρές οικονομίες της Ζώνης θα ζητήσουν την επιτάχυνση των διαδικασιών της αναδιάρθρωσης χρέους των τριών χωρών (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Ισπανικό ενδιαφέρον είχε η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουγγαρία, με τους Ευρωπαίους πολοιτικούς να προβλέπουν ότι η Ισπανία δεν θα ακολουθήσει την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης, αποτρέποντας την περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης κρατικού χρέους. Ο κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Wolfgang Schaeuble. Δεν έχουν εξαλειφθεί οι ανησυχίες μας, ωστόσο βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η Ισπανία δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη , δήλώσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ισπανίας.

Ορισμένες κυβερνήσεις της Ε.Ε. θεωρούν ότι η Πορτογαλία άργησε πάρα πολύ να ζητήσει βοήθεια, ωστόσο η γνώμη των περισσότερων είναι ότι η κρίση κορυφώθηκε με την Πορτογαλία και ότι έχει περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης.

Για ακόμη μία φορά οι αναλυτές έχουν βρεθεί διχασμένοι για το μέλλον της Ευρώπης μετά την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό. Υπάρχει η μερίδα των αναλυτών που είδε την αίτηση της Πορτογαλίας για βοήθεια ως αρχή του τέλους της κρίσης, και υπάρχει και η μερίδα των αναλυτών που απλώς υποδέχτηκε το γεγονός ενός σήριαλ που θα οδηγήσει στην κατάρρευση της ζώνης.

Αν και ως ορόσημο είχε τεθεί η Πορτογαλία, ωστόσο, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στην Ισπανία, η οποία αποτελεί και την περισσότερο εύθραυστη οικονομία της πρώτης πεντάδας των ευρωπαϊκών οικονομιών. Εάν συμβεί μία αρνητική εξέλιξη και η Ισπανία ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και εσχάτως της Πορτογαλίας, τότε οι απόψεις συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα καταφέρει να τη σώσει. Αν η Ισπανία φτάσει κοντά στην κατάρρευση τότε τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τη διάσωσή της θα είναι τόσα πολλά που είναι αμφίβολο αν οι ισχυρότερες οικονομίες και κυρίως η Γερμανία θα είναι διατεθειμένες ή ικανές να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Produced by