11
ΑΠΡ

Αργό: "Επιστρέφει" στα 112 δολάρια το βαρέλι(upd)


Υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου από τα υψηλά 30 μηνών μετά από αναφορές για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία στην Λιβύη και με το δολάριο να ενδυναμώνεται.

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαίου σημειώνει πτώση κατά 58 σεντς ή 0,5% στα 112,20 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα, τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου διαπραγματεύονταν γύρω στα 113 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2008, εν μέσω ανησυχιών για τις προμήθειες, ενώ το ευρώ ανατιμήθηκε μετά την αύξηση των προσδοκιών για νέα άνοδο των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο.

Η επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και η υποτίμηση του δολαρίου έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά πετρελαίου με το μπρεντ να πλησιάζει τα 127 δολ. το βαρέλι πριν υποχωρήσει ελάχιστα εν μέσω προσδοκιών για συμφωνία ειρήνευσης στη Λιβύη.

Το αδύναμο δολάριο και τα θετικά εμπορικά στοιχεία από την Κίνα ώθησαν υψηλότερα τις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής και τον δείκτη Reuters-Jefferies CRB στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Στο London Metal Exchange (LME) ο χαλκός σημείωσε άνοδο 0,3% φθάνοντας στα 9.905 δολ. ο τόνος, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας μετά τα στοιχεία στην Κίνα για αύξηση 30% των εισαγωγών χαλκού τον μήνα. Ο χρυσός αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ το ασήμι άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 31 ετών, υπερβαίνοντας τα 41 δολ. η ουγγιά.
Produced by