15
ΑΠΡ

Kύπρος: Μόνιμο φόρο επί των τραπεζών ψήφισε η Βουλή


 Τη μονιμοποίηση του πρόσθετου φόρου επί των καταθέσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Κυπριακή Βουλή μετά από κοινή τροπολογία του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, την οποία καταψήφισαν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ.

Η κυβέρνηση είχε προτείνει να φορολογηθούν οι καταθέσεις των τραπεζών με τέλος 0,095% επί των εγχώριων και ξένων καταθέσεων για τα έτη 2011 και 2012 με στόχο να εισπράξει €60 εκατ. ετησίως.

Το νόμο ψήφισαν ομόφωνα τα κόμματα αλλά με την τροπολογία των δύο κομμάτων η φορολογία θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το 2012.

Μετά το 2013 όλα τα έσοδα που θα προκύπτουν από το φόρο των τραπεζών θα μεταφέρονται σε ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που θα δημιουργηθεί με κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας, και όχι στο πάγιο ταμείο του κράτους.

Με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν, τα €50 εκατ. που θα εισπραχθούν το 2011 και το 2012 και θα βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του κράτους, θα πρέπει να μεταφερθούν στο ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας μέχρι το Μάρτιο του 2013.

Τελικά, η Βουλή, στο τέλος της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίαση της, δεν αυτοδιαλύθηκε για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου. Αυτό θα γίνει, όπως αποφασίσθηκε ομόφωνα, την Μεγάλη Πέμπτη, οπότε θα συνέλθει εκ νέου η Βουλή προκειμένου να ψηφίσει νόμο για την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων.

Produced by