18
ΑΠΡ

Τριγμοί στην αξιολόγηση των ΗΠΑ


Στην υποβάθμιση των προοπτικών της για την αμερικάνικη οικονομία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αλλά διατήρησε την αξιολόγηση της οικονομίας στην υψηλότερη κλίμακα ΑΑΑ. To outlook απο σταθερό μεταβλήθηκε σε αρνητικό.

«Πάνω από δύο χρόνια από την έναρξη της πρόσφατης κρίσης, οι χαράσσοντες την πολιτική στις ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στο πώς να ανατρέψουν την τελευταία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών ή να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές πιέσεις», εξηγούν οι αναλυτές της S&P.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αλλαγή στο outlook είναι σε πιθανότητες ένα προς τρία για υποβάθμιση ενώ διευκρινίζεται πως με την κίνηση αυτή δεν υπονοείται πως η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν προσπαθεί.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η αμερικάνικη οικονομία "αποκτά" αρνητικό outlook.

Τα σχόλια του Λευκού Οίκου

«Τυχόν αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του αμερικανικού δανεισμού θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να ζημιώσει την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι. Η επισήμανση αυτή έγινε από τον εκπρόσωπο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μετά την προειδοποίηση του οίκου Standard&Poor's.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόιερ σχολίασε, σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης αυτής του S&P's ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να κρατούν το όριο του χρέους ως όμηρο των κομματικών, αλλά και των διαιρετικών αντικειμένων δημόσιας συζήτησης».

Η σημερινή προειδοποίηση από τον Standar&Poor's γιά το αμερικανικό χρέος καταδεικνύει ότι χρειάζεται μια επείγουσα, διακομματική δράση, για να πορευτεί το έθνος στον δρόμο της μείωσης των ελλειμμάτων του», τόνισε ο Χόιερ.
Produced by