27
ΑΠΡ

«Δεν γνωρίζω πότε η Fed θα προχωρήσει σε σύσφιξη των επιτοκίων»


«Δεν γνωρίζω πότε η Fed θα προχωρήσει σε σύσφιξη των επιτοκίων» δήλωσε ο πρόεδρος της Fed,Ben Bernake, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Η «παρατεταμένη περίοδος», όπως είπε, δηλώνει πως η Κεντρική Τράπεζα θα περιμένει τουλάχιστον «δύο συνεδριάσεις» πριν δράσει.


Επεσήμανε ακόμη πως η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό κάτω του 2% κατά το πρώτο τρίμηνο.


Ο πρόεδρος της Fed, μίλησε για την πιθανότητα ενός τρίτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης λέγοντας πως «οι συμβιβασμοί είναι λιγότερο ελκυστικοί σε αυτό το σημείο». Ο πληθωρισμός είναι σε λίγο υψηλότερα επίπεδα και έτσι δεν είναι εμφανές εάν μπορεί να υπάρξει «ουσιαστική» βελτίωση στις μισθοδοσίες χωρίς πρόσθετα κίνδυνο για άνοδο του πληθωρισμού. «Για να αναπτυχθεί ο τομέας της απασχόλησης πρέπει να κρατήσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», υπογράμμισε.


Σταθερό διατήρησε η Fed το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0%-0,25%. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 600 δισ. δολαρίων έως τις 30 Ιουνίου.

Αυτή την στιγμή η Fed δεν δίνει βάση στον πληθωρισμό αλλά στρέφει την προσοχή της στην οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την FOMC τα χαμηλά επιτόκια θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό ακόμη.Fed: Παίρνει πiσω την "παρατεταμένη περίοδο";

Τα στελέχη της Fed προετοιμάζονται πιθανόν να «πάρουν πίσω» την «παρατεταμένη περίοδο» μέσα στον 2011, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, σε οικονομολόγους.

Οι 33 από τους 34 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν απάντησαν πως είναι βέβαιοι ότι θα πραγματοποιηθεί αυτό μέσα στο τρεχούμενο έτος και οι 18 πιστεύουν ότι θα συμβεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.


Η Fed ίσως περιμένει μέχρι το 2012 για να ανακοινώσει τις πωλήσεις των ομολόγων δημοσίου για να μειώσει το κόστος, και ο26 οικονομολόγοι θεωρούν πως η Fed θα ανακοινώσει το σχέδιο την επόμενη χρονιά.

Ο πρόεδρος της Fed. Ben Bernanke , ο οποίος θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρία των υπευθύνων για την νομισματική πολιτική , επιθυμεί να διαβεβαιώσει, πριν η Fed αρχίσει να αυξάνει το επιτόκιο, πως η αμερικανική οικονομία έχει βελτιωθεί.

Produced by