29
ΑΠΡ

Αγοράζουν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες


Στην αγορά χρυσού στρέφονται πλέον οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες πουλούσαν το πολύτιμο μέταλλο μια δεκαετία πριν, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο, ως αποθεματικό νόμισμα, γεγονός που καταδεικνύει διεύρυνση της ζήτησης και του ράλι στις τιμές.

Καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες αυξάνουν τις αγορές τους, ο χρυσός μπορεί να φτάσει τα $2.000/ουγγιά, σύμφωνα με τον Robert McEwen, CEO της U.S Gold Corp, μεταδίδει το Bloomberg. Από την πλευρά του ο Michael Pent της Pacific Capital’s, προβλέπει νέο υψηλό για το 2011, στα $1.600/ουγγιά.

Μόνο αυτό το μήνα οι τιμές χτύπησαν ρεκόρ 14 φορές(!) με τους επενδυτές να στρέφονται στον χρυσό ως μια εναλλακτική ασφαλή επένδυση απέναντι στο δολάριο, μετά την πτώση του αμερικανικού νομίσματος στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

Την ίδια ώρα η διεύρυνση του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, η διάθεση της Fed να διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και η ραγδαία ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας, οδηγούν στο ασφαλές καταφύγιο του κίτρινου μετάλλου.

Το 2010, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν χρυσό για πρ΄ψτη φορά σε διάστημα 20ετίας, προσθέτοντας 87 μετρικούς τόνους από χώρες όπως η Βολιβία, η Σρι Λάνκα κ.α., σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου για τον χρυσό.
Produced by