24
ΦΕΒ

"Κρίσιμες αποφάσεις τον Μάρτιο"


"Είναι κρίσιμο για την Ευρώπη να πάρει σημαντικές αποφάσεις" και "αυτές οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι πολύ κρίσιμες και ιστορικές για όλη την Ευρώπη, την Ευρωζώνη και το Ευρώ", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Ελσίνκι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τηΦινλανδή ομόλογό του, Μάρι Κιβινιέμι, μετά τη συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχαν στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία.

Αντιλαμβάνομαι τον πόνο των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που διαμαρτύρονται, δήλωσε ο πρωθυπουργός. "Μερικές φορές θα ήθελα κι εγώ να κατέβω στους δρόμους να διαδηλώσω, γιατί δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτά που συμβαίνουν. Αλλά δεν επαρκούν οι διαμαρτυρίες. Πρέπει να αλλάξουμε την χώρα μας και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε," δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Φινλανδία, όπου πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με την πρωθυπουργό Μαρί Κιβινιέμι, έχει στόχο την εξασφάλιση υποστήριξης για τα αιτήματα της Ελλάδας ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 24-25 Μαρτίου.

Η κα Κιβινιέμι δήλωσε από την πλευρά της ότι «είμαστε, στην Φινλανδία, ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα» για να ισορροπήσει την οικονομία της.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει αναλογικά τα 4/5 των αποφάσεων που χρειάζονται για να βελτιωθεί η οικονομία.

Ο Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ . Ενημερώνοντας τους Έλληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά το πέρας των συναντήσεών του στη γερμανική πρωτεύουσα ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως όλοι πρέπει να κατανοήσουν την ιστορικότητα και την κρισιμότητα της στιγμής. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα είναι δύσκολα για όλη την Ευρώπη, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε την ανάγκη η ΕΕ και η Ευρωζώνη να γυρίσουν σελίδα και να αφήσουν πίσω τους την περίοδο της κρίσης στέλνοντας και τα ανάλογα μηνύματα στις αγορές.

Όσον αφορά την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ο κ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε «προδιαγεγραμμένη», σημείωσε ωστόσο ότι οι αποφάσεις δεν πρέπει να ληφθούν αποσπασματικά, αλλά ως ένα «συνολικό πακέτο». Προειδοποίησε δε ότι αν αποτύχει η λύση του συνολικού πακέτου, το κλίμα θα είναι αρνητικό για όλη την Ευρώπη.

Αναφορικά με τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει τα περισσότερα από αυτά που περιλαμβάνει η γερμανο-γαλική πρόταση. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα φορέσουμε όλοι το ίδιο κουστούμι», παραπέμποντας κυρίως στην προβληματική της ενιαιοποίησης των ορίων συνταξιοδότησης. Ζητούμενο είναι να τεθούν κοινοί στόχοι και «δείκτες καλύτερης πρακτικής». Παράλληλα, στον τομέα της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει από την ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων στους τομείς της ενέργειας, επικοινωνιών, συγκοινωνιών, μέχρι τη μείωση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες και είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, εκτός από την κ. Μέρκελ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τους αρχηγούς Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί και να αναλυθεί η ελληνική θέση και για λόγους ζύμωσης και προς αποφυγή στρεβλώσεων. Παράλληλα με συνεντεύξεις σε ευρείας εμβέλειας γερμανικά μέσα όπως το κεντρικό ειδησεογραφικό μαγκαζίνο του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD και την εφημερίδα Bild έγινε και προσπάθεια να περάσουν μηνύματα και στη γερμανική κοινή γνώμη .
Produced by