24
ΦΕΒ

Νέα… σύννεφα από το Βερολίνο


H καγκελάριος Μέρκελ έθεσε ευθέως υπό αμφισβήτηση ακόμη και την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θεωρούσε εξασφαλισμένη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τοποθέτησε την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ στο πλαίσιο της συνολικής λύσης για την κρίση χρέους της Ευρώπης.

Οι δημόσιες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου αποτελούν πραγματική «ψυχρολουσία» για την κυβέρνηση, καθώς επιβεβαιώνουν το χειρότερο σενάριο, που ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε με την επίσκεψή του στο Βερολίνο να απομακρύνει οριστικά από τη συζήτηση του ελληνικού προβλήματος. Δηλαδή, αντί να θεωρείται από τη γερμανική πλευρά ως ήδη συμφωνημένη η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η έγκρισή της συνδέεται ευθέως από την Μέρκελ με το συνολικό «πακέτο» γερμανικών προτάσεων για την έξοδο από την κρίση χρέους, το οποίο περιλαμβάνει και το περιβόητο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να συνδεθεί η επιμήκυνση του δανείου με το συνολικό «πακέτο» της ευρωπαϊκής λύσης για το χρέος .

Η Ελλάδα προσδοκά σε βιώσιμη λύση του προβλήματος του χρέους , το οποίο ξεπέρασε τα 340 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, μέσα από την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ της τρόικας, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.

Η πρόταση για τη χορήγηση δανείου από το EFSF στην Ελλάδα, με το οποίο θα αγοράσει σε χαμηλές τιμές τα ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ , μειώνοντας έτσι το δημόσιο χρέος, φαίνεται πως δεν μπορεί να προωθηθεί για εφαρμογή στην παρούσα φάση, καθώς η γερμανική κυβέρνηση, υπό τον φόβο των εκλογών, αποκλείει πλέον κάθε συζήτηση για αύξηση των χρηματοδοτήσεων στο EFSF και διεύρυνση του πεδίου δράσης του, ώστε να έχει τη δυνατότητα χορήγησης δανείου στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπλόκαρε στο τελευταίο Eurogroup τις προτάσεις για αναβάθμιση του EFSF, αφήνοντας περιθώριο μόνο για μια αύξηση των πόρων του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα λειτουργήσει μετά το 2013, που θα αντικαταστήσει το EFSF.

Όμως χωρίς την ενίσχυση του EFSF και τα οφέλη για την Ελλάδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή, η Γερμανία φαίνεται να επιστρέφει στις θέσεις που εξέφραζε στα τέλη του 2010 για την Ελλάδα, στο πλαίσιο των προτάσεών της για ελεγχόμενες χρεοκοπίες των αφερέγγυων κρατών της Ευρωζώνης μετά το 2013. Το Βερολίνο φαίνεται να προσανατολίζεται να αφήσει την Ελλάδα στο… έλεος του άστοχου, όπως αποδεικνύεται, μνημονίου, με μόνη «ελάφρυνση» την επιμήκυνση του δανείου. Αν δεν καταφέρει μέχρι το 2013 να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της, η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα» πιστωτών.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης Παπανδρέου-Μέρκελ, δικαιολογούν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις του Μαρτίου. Μετά τους πρόωρους, όπως αποδείχθηκε, πανηγυρισμούς για γρήγορη και συνολική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, με ένα αξιόλογο «πακέτο» ελάφρυνσης και του ελληνικού χρέους, στον ορίζοντα της ευρωζώνης σωρεύονται νέα σύννεφα πάνω από τις ασθενείς περιφερειακές οικονομίες: το Βερολίνο αφήνει ανοικτό πλέον το ενδεχόμενο να λήξει χωρίς αποτελέσματα η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου και να αφεθούν οι οικονομίες της περιφέρειες… βορρά στα λιοντάρια των αγορών.

Το Βερολίνο δεν είναι έτοιμο να εγκρίνει την ενίσχυση του EFSF με νέα κεφάλαια και διευρυμένες αρμοδιότητες..

Προφανές είναι, ότι αν οι διαπραγματεύσεις του Μαρτίου «σκαλώσουν» και μετατεθούν οι αποφάσεις αργότερα, με ταυτόχρονη μετάθεση στο μέλλον και της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου, η κυβέρνηση θα βρεθεί στο έλεος των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, που έχουν προειδοποιήσει ότι θα ανακοινώσουν νέες υποβαθμίσεις, αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους.

Produced by