24
ΦΕΒ

Ευρωβαρόμετρο: Ρεκόρ απαισιοδοξίας από τους Έλληνες


Το ρεκόρ απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την προσωπική τους, εξακολουθούν να κατέχουν οι Έλληνες μεταξύ των πολιτών των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Ευρωβαρόμετρο, που διενεργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ειδικότερα, οι Έλληνες πολίτες κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ εκείνων που δηλώνουν δυσαρεστημένοι «από την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους», αλλά και από «την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση», προβλέπουν «επιδείνωση» τόσο της εργασιακής όσο και της οικονομικής κατάστασης της χώρας, πιστεύουν ότι στην «αγορά εργασίας τα χειρότερα έπονται», «δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα», εκφράζουν «καχυποψία» για τον θεσμό των Ηνωμένων Εθνών και θεωρούν πως «η Ε.Ε. οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τον προσανατολισμό της Ε.Ε. οι Έλληνες εμφανίζονται να έχουν… αφοριστική άποψη, αν και δηλώνουν ότι «δεν είμαστε ενημερωμένοι για τα ευρωπαϊκά θέματα» σε ποσοστό 70%, όταν ο μέσος όρος των ευρωπαίων πολιτών βρίσκεται στο 66%. Παράλληλα, οι Έλληνες κατατάσσονται δεύτεροι στην εκτίμηση ότι «τα συμφέροντα της χώρας μας δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην Ε.Ε.», ενώ πιστεύουν ότι το πνεύμα λειτουργίας της Ε.Ε. είναι κατεξοχήν «τεχνοκρατικό» και (σε μικρότερο βαθμό) ότι η Ε.Ε. είναι «δημοκρατική», «προστατευτική», «αναποτελεσματική» και «μοντέρνα». Πάντως σε υψηλότατο ποσοστό οι Έλληνες δηλώνουν ότι «αισθανόμαστε πιο ασφαλείς» ως πολίτες της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το ευρώ, υποστηρίζουμε την ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα (κατά 64%, με κοινό μέσο όρο 58%), ενώ προσβλέπουμε στην Ε.Ε. για να σωθούμε από την οικονομική κρίση. Στο σχετικό ερώτημα, οι Έλληνες προσδοκούν τη σωτηρία της χώρας από την Ε.Ε. σε ποσοστό 37% και έπονται η ελληνική κυβέρνηση (17%), το G20 (10%), το ΔΝΤ (7%) και οι ΗΠΑ (4%). Πάντως, δηλώνουν ότι θέλουν να αποφασίζει η κυβέρνηση για θέματα φορολογίας, συντάξεων, συγκοινωνιών, παιδείας, υγείας, γεωργίας και αλιείας, ενώ θέλουν να αποφασίζει η κυβέρνηση από κοινού με την Ε.Ε. για θέματα έρευνας, τρομοκρατίας, περιβάλλοντος, ενέργειας, περιφερειακής συνοχής κ.ά.

Στο ναδίρ βρίσκεται και η αξιοπιστία των κομμάτων στα μάτια των Ελλήνων, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσπιστία τους έναντι μίας σειράς θεσμών με την εξής σειρά: πολιτικά κόμματα (93%), μεγάλες επιχειρήσεις (79%), τηλεόραση (78%), εθνική κυβέρνηση (76%), ΟΗΕ (74%), εθνική Βουλή (73%), Τύπος (71%), εργατικά σωματεία (65%), ραδιόφωνο (61%), Ε.Ε. (60%), εκκλησιαστικά ιδρύματα (58%), δικαιοσύνη (56%) και Διαδίκτυο (41%).
Produced by