25
ΦΕΒ

Παμπούκης: Προχωράει το θέμα του Ελληνικού


Σύμπνοια απόψεων και σωστός συντονισμός επικρατεί στο θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Χ. Παμπούκης.

«Η αξιοποίηση του Ελληνικού δεν είναι υπόθεση ενός υπουργού, αλλά όλης της κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά το μεσημέρι στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Invest in Greece.

Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, στην οποία παρέστη και ο υπουργός ΠΑΑ Μιχ. Χρυσοχοϊδης, ο κ. Παμπούκης τόνισε ότι η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου θα δημιουργήσει 35.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και μπορεί να αποτελέσει την πύλη για προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στη χώρα. Όσον αφορά τις προηγούμενες προσπάθειες για αξιοποίηση της έκτασης, ενταφιάστηκαν γιατί δεν περιελάμβαναν τις δυνατότητες υλοποίησης του έργου.


Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει τη δική της πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης και "δεν θα πάει πίσω από τη γραμμή της", η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

-Στο χώρο του πρώην αεροδρομίου θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο, μεγέθους περίπου του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες.

-Θα υπάρξει μέρισμα για όλη την Ελλάδα, με την έννοια, ανέφεραν σχετικές πληροφορίες, της κατασκευής υποδομών που θα ωφελήσουν τη χώρα και θα σηματοδοτήσουν το νέο πρόσωπο της χώρας προς το εξωτερικό, πιθανώς με την κατασκευή ενός κτιρίου - συμβόλου της πόλης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

-Στις προϋποθέσεις που τίθενται από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι το Δημόσιο θα συμμετέχει στην εκμετάλλευση αλλά όχι στη χρηματοδότηση του πρότζεκτ.

-Δεν έχει αποφασιστεί αν το έργο θα προχωρήσει με διαγωνισμό ή με διακρατική συμφωνία, σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρξουν ρήτρες διαφάνειας.

-Θα παραμείνουν και θα αξιοποιηθούν όσα Ολυμπιακά ακίνητα βρίσκονται στην περιοχή και ταιριάζουν με τις προδιαγραφές του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, με βάση το master plan του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο.

-Στόχος είναι σε 6 - 7 μήνες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ίδρυσης της Ελληνικό ΑΕ, στην οποία θα εισφερθεί η ιδιοκτησία και τα δικαιώματα διαχείρισης της έκτασης από τους επιμέρους φορείς του Δημοσίου.

Μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, καθώς και ότι για τις κινήσεις της κυβέρνησης και τις επαφές με το Κατάρ θα υπάρξει ενημέρωση τόσο της Βουλής όσο και των πολιτικών αρχηγών.


«Το Κατάρ έχει δείξει σοβαρό και υπαρκτό ενδιαφέρον για το έργο, οι συζητήσεις προχωρούν και η αίσθηση από την επίσκεψή του στη χώρα, στις αρχές της εβδομάδας, είναι ικανοποιητική», ανέφερε ο κ. Παμπούκης, προσθέτοντας πως είναι «ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για τα παιδιά μας για την υλοποίηση του οποίου χρειάζεται ευρεία συμφωνία, μετά από δημόσιο διάλογο που πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο».


Produced by