27
ΦΕΒ

Η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι ταμπού …


Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν είναι ταμπού, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Focus, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγ Σόιμπλε, τονίζοντας ωστόσο ότι θεωρεί λάθος μία τέτοια εξέλιξη.
Ο κ. Σόιμπλε αποφεύγει επίσης να απαντήσει στην ερώτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παραπέμποντας για το θέμα στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της.


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απορρίπτει το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και περιστασιακά, κάποιων προβληματικών χωρών από το Ευρώ, επισημαίνοντας ότι «αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα». Προειδοποιεί μάλιστα ότι το τέλος του ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία.

«Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματος και μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας» τονίζει ο κ. Σόιμπλε και επισημαίνει ότι το τέλος του ευρώ θα έφερνε για τη Γερμανία «πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη».
Ξεκαθαρίζει τέλος ότι με τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αντίθετα επενδύει στο κοινό νόμισμα. «Αυτό αποδίδει - κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Προεδρική… παρέμβαση

Με δεδομένη την ανεξαρτησία της ΕΚΤ στη λήψη των αποφάσεών της, μερίδα του γερμανικού τύπου χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη» την παρέμβαση του Γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ για την απαγόρευση της αγοράς κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ.

Τη σχετική τοποθέτηση έκανε ο κ. Βουλφ μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Βερολίνο με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. «Καθοριστικό είναι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης με τη συμμετοχή και των κοινοβουλίων της Ευρώπης να βρουν ένα μηχανισμό, ο οποίος σε μόνιμη βάση θα απαγορεύει την αγορά κρατικών ομολόγων π.χ. από την ΕΚΤ», είπε ο κ. Βουλφ.

Παράλληλα, ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στα ρίσκα της αγοράς κρατικών ομολόγων. «Εκείνοι οι οποίοι χορηγούν τις πιστώσεις και παίρνουν μεγαλύτερους τόκους, πρέπει να αναλαμβάνουν και μεγαλύτερο ρίσκο, το οποίο να μη μετακυλίεται στο φορολογούμενο στην Ευρώπη ή τον κόσμο», είπε ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Βουλφ στηρίζει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης που επιδιώκει να συμπεριληφθεί σχετική ρύθμιση στο μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη μετά το 2013.

Την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχει επικρίνει και ο πρόεδρος τη Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι θεωρώντας ότι η αγορά κρατικών τίτλων θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ κινδυνεύει να χάσει όλα όσα έχει, δηλαδή την ανεξαρτησία της» είχε πει ο κ. Ντράγκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland. O Ιταλός τραπεζίτης θεωρείται από τους επικρατέστερους υποψήφιους για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ ως προέδρου της ΕΚΤ. Ο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε σχετικά ότι «καθοριστική θα είναι η ικανότητα των υποψηφίων. Και η ικανότητα του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας είναι εξαιρετική», είπε ο κ. Ναπολιτάνο.


Produced by