28
ΦΕΒ

Στο επίκεντρο μέσα στην εβδομάδα το «μνημόνιο 4»


Εβδομάδα εξελίξεων θα είναι αυτή που ξεκινά για την οικονομία με κεντρικό θέμα την σύνταξη του μεσοπρόθεσμού προγράμματος οικονομικής πολιτικής το πρώτο σχέδιο του οποίου αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα.

Μαζί του αναμένεται να δοθεί σήμερα ή τις επόμενες μέρες το σχέδιο τη2 επιτροπής που είχε συσταθεί από τις αρχές του χρόνου για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το σχέδιο βρίσκεται ήδη στα χέρια της τρόικας και οι πρώτες εντυπώσεις δεν είναι ιδιαίτερα θετικές αφού μιλούν για ένα κείμενο περιγραφικό της κατάστασης αλλά χωρίς στόχους και ορίζοντα υλοποίησης.

Στο μεταξύ ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ολοκληρώνει σήμερα ή αύριο τις επαφές με τους συναδέλφους του υπουργούς οι οποίοι θα πρέπει συμμετέχουν στην περικοπές του «μνημονίου 4» όπως το βάφτισε την περασμένη Πέμπτη. Ήδη έχει δει του υπουργούς παιδείας κ. Α Διαμαντοπούλου εσωτερικών κ. Γ Ραγκούση αγροτικής ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπριμπίλη και εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό ανταγωνιστικότητας και περιφερειακής ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη ο οποίος πρέπει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με την περικοπή του εθνικού σκέλους του Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων δηλάηδ των έργων που χρηματοδοτούνται από αμιγώς κρατικούς πόρους .

Τις επόμενες ,μέρες παράλληλα με τους υπολοίπους υπουργούς είναι προγραμματισμένο θα συναντηθεί και με τους κοινωνικούς εταίρους ( ΣΕΒ ΕΣΕΕ ΕΒΕΑ ΓΣΕΒΕΕ ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ) σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την συναίνεσή τους για τον νόμο που θα θεσμοθετεί μέτρα νέα μέτρα συνολικού ύψους 25 δις ευρώ για την περίοδο 2011 -2015 . Τα νέα αυτά μέτρα σύμφωνα με τον ίδιο θα αφορούν κατά τα 2/3 περικοπές δαπανών και κατά το 1/3 από την αύξηση των εσόδων . Θα χρειαστούν δηλαδή περίπου 16.7 δις ευρώ περικοπές δαπανών και 8,3 δις περισσότερα έσοδα για την υλοποίηση του προγράμματος μέχρι και το 2015.

Από την άλλη μεριά ο υπουργός οικονομικών έχει μάτια και αυτιά στραμένα στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Γερμανία και την στάση που αναμένεται να τηρήσει στην σύνοδο κορυφής της 11ης Μαρτίου . Οι εξελίξεις της άτυπης συνόδου θα καθορίσουν και την κρίσιμη για την Ελλάδα σύνοδο κορυφής της στο τέλος του μήνα που ξεκινά αύριο.

Ο στόχος είναι μια δύο καλές δηλώσεις για την θετική έκβαση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους των 110 δις ευρώ και ίσως ένα κέρδος στο επιτόκιο δανεισμού από ΕΕ και ΔΝΤ.

Οι δανειστές από την Ουάσιγκτον το ΔΝΤ αναμένεται και αυτοί να δώσουν στην δημοσιότητα –ίσως και σήμερα - την έκθεσή τους για την Τρίτη αξιολόγηση του μνημονίου η οποία αναμένεται σαφώς πιο ήπια από αυτή την Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα.

Πληροφορίες θέλουν ακόμη και μια μονομερή αναφορά στην επιμήκυνση του χρέους από το ΔΝΤ ( 30 δις ευρώ ) υπό την αίρεση βέβαια ότι σε αυτό θα συναινέσουν και οι χώρες της Ευρωζώνης που δίνουν τα 80 από 110 δις ευρώ.

Το πόσο κρίσιμο είναι το διάστημα αυτό για την αναγκαία επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται από την πορεία των spread τα οποία μετά την χλιαρή υποδοχή του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο έκαναν ένα νέο άλμα αγγίζοντας και πάλι τις 1000 μονάδες βάσης.


Aνδρέας Δανός
Produced by